Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina vs EU
  • 18.06.2024. 18:00

"Kontranapad" Kine: Uvode uvozne dažbine na svinjsko meso iz EU

Kinesko udruženje stočarstva "CAHA" optužilo je EU za nepoštenu trgovinsku praksu. Sumnja se da je ovaj potez načinjen zbog carina EU na kineska električna vozila.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 104
  • 32
  • 0

Unosni izvoz evropske svinjetine i njenih nusproizvoda u Kinu ozbiljno je pod pretnjom uvoznih dažbina i drugih ograničenja. Kina je otvorila antidamping istragu u vezi sa uvozom svinjskog mesa iz EU, očigledno kao odgovor na carine do čak 38,1 odsto na električna vozila (EV) proizvedena u Kini.

Kako piše pigprogress.net, zvanično saopštenje o istrazi od strane ministarstva trgovine usledilo je nakon pritužbi Kineskog udruženja stočarstva "CAHA" o nepoštenoj trgovinskoj praksi u EU. Prema "CAHA", ukupna količina svinjskog mesa iz EU na kineskom tržištu opravdava optužbe za damping.

EK nije zabrinuta

Na EU otpada više od polovine svinjskog mesa u vrednosti od oko šest milijardi dolara koje je Kina uvezla 2023. Kineska ograničenja bi posebno mogla da pogode Španiju, Holandiju i Dansku. Izvoz prošle godine ovih zemalja u domenu ovih sirovina bio je više od 2,6 milijardi dolara.

Širi se afrička svinjska kuga u dve evropske zemlje

Ostali veći izvoznici svinjskog mesa su Francuska, Nemačka i Belgija, iako je uvoz iz Nemačke trenutno obustavljen zbog izbijanja afričke kuge svinja u toj zemlji.

Evropska komisija uopšte nije zabrinuta zbog istrage koju je Kina objavila, rekao je portparol. Brisel će intenzivno pratiti proceduru da proveri da li se sprovodi po pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Evropski proizvođači svinjskog mesa trebalo bi da budu u mogućnosti da nastave da izvoze u Kinu bez carina dok je istraga u toku, a dok se očekuje odluka i najava carina kineske strane.


Tagovi

Uvoz svinjskog mesa Kina uvela carine na uvoz EU svinjsko meso Električna kineska vozila Izvoz mesa u Kinu Nepoštena trgovinska praksa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...