Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov živine
  • 17.11.2023. 07:30

Kopunovo meso je sočnije i ukusnije - kako ga gajiti?

Nekada delicija za bogataše, a u Italiji tradicionalna hrana za Božić. Šta karakteriše kastrirano muško pile?

Foto: Depositphotos/artorndesign
  • 399
  • 35
  • 0

Piletina je dostupna vrsta mesa, ali to nije slučaj sa kopunom, kastriranim muškim piletom.

Smatra se da su Rimljani prvi koristili meso kopuna, a ovaj naziv upravo i dolazi od italijanske reči cappone (kapone). Zbog suše je bila zabranjena upotreba žita za tovljenje piladi. Seljaci su lukakvošću prevarili zakon, kastrirali petlove, tovilili ih i prodavali. Kroz istoriju bili su cenjeni kao hrana bogataša i kraljeva. Tradicionalno je jelo za Božić u Italiji.

Mekano i sočno meso

Kastriranje muške piladi se obavlja pre polne zrelosti. Prema zakonodavstvu Evropske unije mora biti kastriran najmanje 70 dana pre prodaje i star do 140 dana. Tokom tova obogaćena ishrana se najvećim delom bazira na žitaricama, do 75 odsto mesec dana pre klanja. Dobro uhranjen dostiže težinu od 2,5 do preko pet kilograma za neke rase.

Meso od petla je žilavo, dok je od kopuna ukusnije od bilo koje druge živine, mekano je, sočno i ima veći sadržaj masti. Kod kupovine proverite spoljašni izgled očišćenog kopuna, koža treba da je sjajna, ujednačene boje bez promena. Ispod kože je potkožna mast jednolično, svetložuto obojena. Meso je sočno, nežno, bistro. Najčešće se priprema kuvanjem ili pečenjem.

Posao za stručnjake

Uklanjanjem muške polne žlezde petao postaje pitomiji i nije agresivan, jer opada stvaranje muških polnih hormona. Kastracija ili kopunizacija se obavlja pomoću hirurškog zahvata ili upotrebom implantata estrogena. Testisi kod petlića su smešteni visoko prema leđima i njihovo uklanjanje predstavlja pravi hirurški zahvat. Obično se izvodi bez anastezije od strane edukovane osobe. Mnogi smatraju ovaj zahvat nehumanim.

Dan pre, odnosno 24 h, prestaje se davanje hrane životinji kako bi creva bila prazna. Kada su siti obilnije krvare, puna creva pritiskaju trbušnu šupljinu i postupak je rizičan. Na mestu reza se počupa perje i obavi dezinfekcija. Uklanjaju se oba testisa. Sledi period oporavka kada im se obezbeđuje dovoljna količina hrane i vode. Na podu treba da je čista stelja.

U slučaju primene hemijske kastracije, estrogeni implantat se ubacuje pod kožu. Velika količina estrogena koja zaostaje u mesu čini ga nebezbednim za ljudsku ishranu.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Kopun Meso kopuna Kopunizacija Kastracija pileta Pileće meso Živinarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.