Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje ponašanja
  • 18.07.2016. 18:30

Koze su poput pasa - dobre i pametne

Naučnici londonskog Univerziteta Kvin Meri istraživali su ponašanje koza i došli do zanimljivih zaključaka!

Foto: skeeze/Pixabay
  • 609
  • 28
  • 0

Naučnici londonskog Univerziteta Kvin Meri zaista imaju najbolji posao u naučnom svetu. Proteklih nekoliko godina trudili su se da dokažu ono što mi oduvek znamo: koze su izuzetno dobre životinje, piše portal Modernfarmer.

Još 2014. godine ovaj tim naučnika objavio je studiju u kojoj navode da koze, ne samo da su sposobne da reše prilično kompleksne slagalice, dizajnirane za primate, već se godinama kasnije sećaju rešenja (ove slagalice su uključivale potezanje ručice i podizanje poluge kako bi došle do hrane).

Ponašanje poput pasa i mačaka

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Biology Letters, je jednostavnije, ali može da otvori vrata novim mogućnostima. Istraživači su stavili kutiju s hranom ispred koza i mirno stajali sa strane. Nakon što su ih naučili da otvore kutiju da bi došle do hrane, lukavi istraživači su zaključali kutiju.

Ono što su koze učinile možda se čini malim, ali uopšte nije. Nakon što su shvatile da kutija više ne može da se otvori, koze su se okrenule i duboko zagledale u istraživače. Takav način ponašanja svojstven je kućnim ljubimcima, poput pasa i mačaka, koji shvataju da im ljudi mogu pomoći. Međutim, to se nije do sada videlo kod drugih životinja.

Naučnici se nadaju da će ova studija dovesti do više empatije i možda višeg nivoa brige za životinje. Šta studija znači za nas? Mi smo samo srećni što je nauka dokazala da možemo biti prijatelji s kozama.

Foto: skeeze/Pixabay


Tagovi

Koze Nauka Stočarstvo Psi Slagalice Londonski Univerzitet


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!