Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponašanje životinja
  • 24.03.2021. 07:30

Koze vs. ovce - ko je snalažljiviji?

U naučnom istraživanju učestvovala je 21 koza i 28 ovaca. Eksperiment je, naravno, uključivao hranu i prepreke koje do nje vode.

Foto: Depositphotos/MicEnin
  • 462
  • 69
  • 0

Da su koze snalažljivije od ovaca, pokazala je nova studija istraživača sa Univerziteta "Martin Luther Halle-Wittenberg" (MLU) i Instituta za biologiju poljoprivrednih životinja u Lajbnicu (FBN), objavljena u časopisu Royal Society.

Ispitano je koliko su uspešno životinje mogle da zaobiđu prepreke kako bi došle do hrane. Treba spomenuti da obe vrste imaju mnogo toga zajedničkog. Na primer, genetski su usko povezane, slične su veličine, socijalnih osobina i pripitomili su ih ljudi u približno istom vremenskom razdoblju. Međutim, uveliko se razlikuju kada su u pitanju strategije pronalaženja hrane.

"Ovce više vole travu, a koze pupoljke i sveže izdanke", pojašnjava dr Kamil Roult iz MLU-a koja je vodila istraživanje zajedno sa dr Kristianom Navrotom iz FBN-a. Međutim, tim naučnika je želeo da istraži kako obe životinjske vrste reaguju na prostorne prepreke.

Učestvovalo 21 koza i 28 ovaca

Stoga su postavili eksperiment tako što su po jednu životinju vodili na kraj malog ograđenog prostora dok je istovremeno druga osoba stajala na suprotnom kraju i nudila joj hranu. Između je bila ograda s otvorom, a direktni put je bio blokiran.

Posmatrali su ponašanje životinja, konkretno, kreću li se direktno prema otvoru i beležili vreme koje im je trebalo da dođu do hrane. Nakon nekoliko krugova, promenjen je položaj prolaza u ogradi. Životinje su zatim ponovile test. U eksperimentu je učestvovalo 21 koza i 28 ovaca.

Prema rezultatima, koze su u prvom krugu uspele lakše i brže da zaobiđu prepreku iako su ovce u proseku brže postigle svoj cilj.

"Važno je da životinje mogu brzo reaguju na promenljivu okolinu jer im to omogućava pronalazak i iskorišćavanje novih izvora hrane", smatra Navrot.

Obe vrste su u početku bile zbunjene novim položajem otvora i trebalo im je nekoliko pokušaja da se prilagode novoj situaciji. Ali, posle su manje grešile.

"Čini se da se koze bolje i preciznije prilagođavaju novim situacijama i potrebno im je manje vremena da pređu prepreke kada se stvari promene. To ukazuje na to da su kognitivno fleksibilnije", zaključak je koautorke studije dr Brite Osthaus sa Unverziteta "Church" u Kanterburiju.

Inače, eksperimenti su sprovedeni u istraživačkom centru "Agroscope" u Švajcarskoj i Univerzitetima u Londonu i Kentu.


Tagovi

Koze Ovce Istraživanje Snalažljivost Eksperiment


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.