Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 20.05.2017. 18:30

Kraški ovčar: stvoren za čuvanje velikih stada

Reč je o veoma, bistrom, dobrom, mirnom psu, ali i oštrom kada to zatreba. Idealan je za čuvanje velikog stada. Posebno reaguje ako mu neko napadne vlasnika, jer je jako vezan za njega.

Foto: Eric Biermann / Pinterest
  • 8.571
  • 341
  • 0

Kraški ovčar je odličan pas čuvar stada. Poreklom je iz Slovenije, a za rasu se zna od VIII veka, kada se koristila isključivo kao pastirski pas. Reč je o veoma, bistrom, dobrom, mirnom psu, ali i oštrom kada to zatreba. Posebno reaguje ako mu neko napadne vlasnika, jer je jako vezan za njega.

Rasa priznata 1939. godine

Iako postoji veoma dugo kao rasa, kraški ovčar nije odmah priznat. Međunarodni kinološki savez to je učinio tek 1939. godine, na održanoj skupštini u Stokholmu, zahvaljujući kinologu iz Slovenije Teodoru T. Drenigu, koji je tada u najboljem svetlu predstavio kraškog ovčara.

Prvobitno ime mu je bilo ilirski ovčar, kako je bilo upisano u kinloškom savezu. Međutim, pod istim imenom bio je predstavljan i šarplaninac, a tek 1968. godine ovde dve rase pasa su službeno izdvojili i priznali ih kao šarplaninca, odnosno kraškog psa.

Pas iz planinskih krajeva

Kraški ovčar je nastao na planini Kraš, a korišćen je, osim za okupljanje, teranje i čuvanje velikih stada ovaca i kao pas čuvar domaćinstva. Za njega se smatra da ima tipično ovčarske karakteristike, jer se lako prilagođava u svim uslovima i vrlo je samostalan.

Drugi izvori kažu kažu da je on nastao tek u XVII veku, ali su ga često mešali sa šarplanincem, jer su obe rase pasa veoma slične, kako po obliku glave, tako i po građi, ali i po boji dlake.

Iako su slični, ovde dve rase pasa imaju i dosta različitosti. Za razliku od šarplaninca, kraški ovčar je lakši i sitnije je građe, pa spada u karegoriju srednje velikih rasa pasa.

Trebalo bi ga dresirati sa određenom čvrstinom, izbegavajući agresiju i naprasitost, jer ova rasa to ne podnosi.

Izgled kraškog ovčara

Mužjaci kraškog ovčara dosežu visinu u grebenu od 58 cm do 63 cm, dok su ženke nešto niže i visine su od 54 cm do 60 cm. Težina mužjaka u proseku je oko 40 kg, a ženke oko 30 kg.

Ima široku glavu. Izbočenu lobanju i usku vilicu. Uši su obešene i oblika V slova. Ima dugu i gustu poddlaku i dlaku.

Kao i sve pasmine iz ove grupe i kraški ovčar sazreva prilično kasno. Kod njih tek sa 18 meseci započinje psihičko sazrevanje, a smatraju se zrelim psima, tek sa tri godine.

Temperament kraškog ovčara

Kao i ostali pastirski psi, njihova narav je vrlo oštra, temperamentni su, vrlo su individualni i nezavisni, a nisu ni dobrodušni prema strancima. Naime, nepoverljivi su prema nepoznatim ljudima, ali samo kada čuvaju ovce. Zato se smatra za jednog od najboljih pasa čuvara.

Ono što je bitno napomenuti jeste činjenica da bi kraškog ovčara trebalo još od šteneta socijalizovati, jer samo tada može da bude odličan porodični pas. Temperament im varira od psa do psa.

Razlog za ovu njihovu samostalnost leži u genima, kada su ostajali sami u planinama sa stadima ovaca, morali su veoma brzo da reaguju na opasnost, što je značilo da su često samostalno morali da donose odluke i kada pastir nije bilo u blizini. Posebno se ovo odnosilo kada je stadu pretila opasnost od vukova, licica, medveda i ostalih predatora.

Sem kao pastirski, kraški ovačar se puno, a u Sloveniji tradicionalno, koristi kao seoski, odnosno dvorišni pas. Interesantno je da su u domaćinstvu prema strancima mnogo blaži, nego u planini, kada se koriste kao čuvari stada.

Zdravlje i nega kraškog ovčara

Kraški ovčari su osetljivi na vlagu i na vrućinu. Toplo vreme im veoma smeta, zato često kopaju rupe kako bi se rashladili.

Laki su za održavanje. Dlaka kraškog ovčara ne zahteva često četkanje, sem kada se pojačano linja, kada treba ukloniti poddlaku, koja se često zamrsi. Preporučuje se kupanje, ali samo jednom godišnje.

Ne preporučuje se za držanje u stanu, zbog svoje aktivnosti. Ovi psi žive oko 12 godina.

Foto: Eric Biermann / Pinterest


Tagovi

Pas Čuvar Ovčar Kraški ovčar Slovenija Miran Pitom Opasan


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.