Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba goveda
  • 03.10.2019. 12:00
  • Kolubarski okrug, Lajkovac

Krava Ida - apsolutni pobednik regionalne izložbe u Lajkovcu

Krava Ida, vlasništvo Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo, proglašena je za apsolutnu šampionku 38. izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu.

Foto: Milovan Milovanović
  • 901
  • 173
  • 0

Da bi krava dala dovoljno mleka i bila kvalitetno grlo, nije neophodno da se odgaja u pravom seoskom domaćinstvu. To su dokazali i veterinarski tehničari, učenici i profesori valjevske Poljoprivredne škole sa domom učenika čija je krava Ida, postala šampionka na izložbi priplodnih krava simentalske rase. Izložba je održana 38. put za redom u Lajkovcu.

Praktična primena znanja donosi rezultat

Da bi se radilo na poljoprivrednom gazdinstvu sa stokom potrebno je dosta truda, a treba i voleti taj posao, a rad na školskoj ekonomiji nimalo se ne razlikuje. Milan Zec učenik Poljoprivredne škole na smeru veterinarski tehničar kaže da oko životinja mora da počne da se radi u šest ujutru jer one tada moraju da se nahrane. Nataša Nikolić je na smeru veterinarski tehničar jer voli životinje i nije joj teško kada praktično primenjuju ono što su naučili. I baš zbog požrtvovanosti da se krave odgajaju u najboljem okruženju, doprinelo je da učenici i profesori Poljoprivredne škole Valjevo danas imaju apsolutnu šampionku 38. izložbe priplodnih krava simentalske rase.

Krava Ida u trećoj laktaciji za 305 dana dala 6.554 litra mleka sa prosečno 3,95 procenata mlečne masti

"Naša škola je na ovoj izložbi učestvovala sa četiri grla i eto dobili smo i apsolutnog šampiona regnalne izložbe," kaže Goran Pantić veterinarski tehničar zaposlen u Poljoprivrednoj školi. "Nismo očekivali ovakav rezultat, ali smo se svakako nadali da ćemo imati bar zapažen uspeh. Krava Ida prijavljena je i za učešće na Nacionalnoj izložbi u Kruševcu, tu će biti mnogo veća konkurencija, ali naše grlo je dobro, pa se nadamo i nagradi, što da ne," zaključuje Pantić.

Direktor Poljoprivredne škole Valjevo Milan Gajić ističe da je nagrada za šampionku izložbe u Lajkovcu dokaz da učenici škole, uz podršku profesora i nastavnika, umeju da znanje primene i u praksi. 

Krava Ida u staji Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo, okružena je pažnjom đaka i njihovih nastavnika, tako da ne čudi što je u trećoj laktaciji za 305 dana dala 6.554 litara mleka sa prosečno 3,95 procenata mlečne masti zbog čega je i ponela titiulu najboljeg grla.

Najpopularniji bik na sajmu "težak" 8.000 evra

Na izložbi 30 stočara i 106 grla

Inače, na izložbi u Lajkovcu najviše nagrada osvojio je Milan Milaković iz Mratišića koji je predstavio najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije. Njegovo grlo Lara je šampionka u kategoriji krava, grlo Gabi najbolja junica, a dobio je nagrade i za pratilje. Za najkvalitetniju prvotelku žiri je izabrao grlo Zoricu, vlasnice Milene Dimitrijević iz Gornjeg Mušića, opština Mionica. Šampionski pehar za najbolju kolekciju junica pripao Vojinu Jerotiću iz Vrhovina. Posebno priznanje dodeljeno je Aleksandru Jevriću iz Jabučja, kao najboljem stočaru u opštini Lajkovac.

Na izložbi je učestvovalo 30 stočara iz Kolubarskog okruga

Predsednik žirija dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje rekao je da je lajkovačka izložba simentalskih goveda poslednjih godina, i po kvantitetu i po kvalitetu, jedna od vodećih u Srbiji.

Na izložbi je učestvovalo 30 stočara iz Kolubarskog okruga i predstavilo se 106 priplodnih grla simentalske rase. Opština Lajkovac bila je generalni pokrovitelj manifestacije, a organizatori izložbe bili su Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase "Kolubara" Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase "Kolubarski simentalac" Valjevo.


Foto prilog


Tagovi

Krave simentalke Stočari Poljoprivredna škola Milan Zec Nataša Nikolić Goran Pantić Milan Gajić Vlada Pantelić


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃