Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana mladunčadi
  • 30.05.2021. 07:30

Krava Lena doji jagnjad, a Rasti ždrebe

Kada mladunčad ostanu bez majke ili je njeno mleko preslabo, stočari su primorani naći rešenje. Umesto gotovih zamena za mleko, može poslužiti i ono drugih životinja.

Foto: Depositphotos/SlezakPatrik (ilustracija)
  • 161
  • 204
  • 0

Nedavno objavljena vest o ždrebetu Ariji kojem je uginula majka, a koze "uskočile u pomoć" kako bi ga othranile, pobrala je simpatije širom zemlje. Ovaj nesretni slučaj završio je sa sretnim epilogom, a slične priče dolaze iz Nemačke i Irske.

Kako piše top agrar, famer Džohanes Ajkhorn iz Šernfelda u Velikoj Britaniji ima stado od 1.200 ovaca. Tokom godine na njegovoj farmi postoje tri perioda jagnjenja, a kaže, najbolje je kada mladunčad odrasta sa majkom.

Međutim, zbog spleta okolnosti to nekad ne bude moguće. Dešava se da prilikom jagnjenja majka ugine ili ojagnji trojke pa nema dovoljne količine mleka, a ishrana sa zamenom je dugotrajan i za stočara vrlo intenzivan posao.

Krave kao zamena ovci i kobili

Na Ajkhornovoj farmi ovca je ojagnjila trojke pa je jedno mlado morao dohranjivati. Dosetio se da bi krava pasmine džerzi, koja je inače nižeg rasta mogla jaganjcima postati zamenska majka. U tu je svrhu sproveo i istraživanje za pisanje diplomskog rada.

"Jaganjci uspešnije dolaze do vimena, a sastav kravljeg mleka blizu je ovčjem", istakao je ovaj stočar. Istraživanje je sproveo tako da je deo jagnjadi uobičajeno odrastao uz majku, druga grupa je dobila zamenu za mleko, a treću je dojila krava.

Rezultati su pokazali da je krava dobra alternativna zamena za mleko, jer životinje koje se hrane kravljim dobro napreduju. Nakon ovog zaključka, krava Leni obitava usred stada ovaca, a osim svog teleta nesebično hrani i oko 13 jagnjadi.

Slična situacija zabeležena je i na jugu Irske gde krava Rasti hrani ždrebe Tomasa kojem je devet dana nakon ždrebljenja uginula majka. Tada je osmogodišnjem Čarliju, sinu vlasnika farme sinula ideja da ga stave ispod krave. Rekao je to svom ocu, a nakon nekoliko pokušaja, plan im je uspio - ždrijebe je počelo da sisa.

Pogledajte kako to izgleda:


Tagovi

Krava Ždrebe Jagnjad Ishrana Zamena za mleko


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao