Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blockchain tehnologija
  • 05.03.2021. 12:00

Krava prodata za 0.03 bitkoina - dali joj ime Bitkoinka

Iznos od 0.03 bitkoina se ne čini mnogo, ali ako shvatite da se radi o protivrednosti od oko 1.350 evra, složićete se da krava nije prodata "bud zašto".

Foto: Depositphotos/xtrekx
  • 233
  • 121
  • 0

Krava prodata za 0.03 bitkoina, vest je koja dolazi iz susedne Crne Gore. Preko digitalne platforme Seljak.me, organizovana je prodaja goveda pomoću kriptovalute, bitkoina koja je na svetskom tržištu pristuna više od deset godina. 

Iznos od 0.03 se ne čini mnogo, ali kada shvatite da se radi o protivrednosti od oko 1.350 evra, složićete se da nije prodana bud zašto

Modernizovanje poljoprivrede

Ime su joj, jasno, dali Bitkoinka, a njena sadašnja vlasnica, Anđela Bojić, kaže kako se za ovaj način kupovine odlučila jer je želela da spoji poljoprivredu i modernu tehnologiju. Njeni roditelji odlučili su da kupe kravu, za šta joj je, kako je izjavila, prijatelj predložio da naprave nešto inovativno, odnosno, da to bude prva životinja plaćena kriptovalutom u Crnoj Gori, a možda i šire. 

"Kao mlada osoba koja je aktivno uključena u poljoprivredu, što kroz porodičnu proizvodnju, što kroz sadašnji posao, smatram da modernizovanje poljoprivrede povećava šanse da se mlađe osobe ohrabre našim iskustvom. Nadam se da će se i ostali ugledati i početi da koriste savremene metode u poljoprivredi, odnosno ovakav način plaćanja", poručuje. 

Osnivač ove platforme, Marko Maroš, kaže kako su na ovaj način želeli da otvore novo polje u agraru svoje zemlje, a posebno da pokažu poljoprivrednicima kakve su mogućnosti digitalizacije tog resora.

"Ovo je sigurno prva krava u regiji koja je kupljena kriptovalutama, a koliko raspolažemo sa informacijama, može biti i šire", komentariše. 

Prednost "blockchain" tehnologije

I dok su nekada seljaci, poljoprivrednici posećivanjem sajmova kupovali stoku, došlo je vreme da i ovu vrstu transakcije obavljamo - digitalno. 

Ovaj način prodaje nije novost u svetu. Niz je platformi koje koriste blockchain tehnologiju i na kojima se na ovaj način može kupiti stoka ili pak poljoprivredni proizvodi. Kao najveću prednost navodi se transparentnost, izostanak posrednika kao što je banka, aukcijske kuće i slično. Kako piše frontiersin, na taj način se vraća poverenje između proizvođača i potrošača, a ujedno se smanjuju troškovi na poljoprivredno-prehrambenom tržištu. 

Kako tvrde, blockchain tehnologija nudi pouzdan pristup praćenju transakcija između anonimnih učesnika. Stoga se prevara i malverzacije mogu brzo otkriti. Štaviše, problemi se mogu prijaviti u stvarnom vremenu pomoću pametnih ugovora. 


Tagovi

Bitcoin Blockchain tehnologija Prodaja stoke Modernizacija poljoprivrede Digitalizacija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.