Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retkost u stočarstvu
  • 10.08.2020. 14:00
  • Osječko-baranjska, Feričanci

Krava Sunčica otelila četvorke!

Šansa za četvorke je jedan u milion, a upravo to se dogodilo na farmi u Feričancima pored Našica u Hrvatskoj.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 582
  • 205
  • 0

Krava Sunčica otelila je četvorke - na svet su na farmi muznih krava Osilovac u Feričancima pored Našica u Hrvatskoj, došla tri ženska i jedno muško tele! 

"Dočekalo nas je jedno iznenađenje, dobili smo četiri teleta od jedne krave. Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke pre jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje", rekla je stručnjak za tehnologiju Ana Marija Crnoja za Našice TV.

Koliko je zapravo redak ovakav slučaj, potvrdio im je i Dominik Prevolšek, student treće godine veterine. Prema njegovom istraživanju, šansa za četvorkama je jedan u jedan milion.

"Trojke su takođe, retkost za koje je verovatnost jedan prema 100.000. Blizanačke trudnoće relativno su česte za razliku od, na primer, kobila", pojasnio je Prevolšek. 

Trojke u Srbiji

Taj redak slučaj trojki u 100.000, zadesio je pre dve godine domaćinstvo Pavlovića u dragačevskom selu Živici.

"Pred samo teljenje bila je dosta 'krošnjava' i nisam smela ni da je hranim ni da je pojim koliko je ona mogla da jede - nisam ni pomislila da ima troje", rekla je Dragana Pavlović za RTS.

O tri zdrava teleta - dva muška i jednom ženskom, danima se pričalo i u domu Pavlovića svakodnevno stizale su komšije.

Pet jagnjadi u Obrenovcu

Podsetimo, Zoran Lukić iz sela Urovci kod Obrenovca koji se godinama bavi uzgojem ovaca, ulaže u njih, bira sorte, danonoćno radi, ovog maja jedna njegova ovca ojagnjila je petorke. 

Ovca iz sela kod Obrenovca ojagnjila petorke

"Kada sam došao bila su samo dva jagnjeta, oborili smo ovcu i videli još jedno, nakon toga došla je supruga i primetila da ovca i dalje ne ustaje, potom smo videli da ih ima još dva, ukupno petoro jagnjadi, tri muška i dva ženska", rekao je za Agroklub domaćin iz Urovaca.


Tagovi

Četvorke Krava Sunčica Otelila četvorke Čudo Trojke Ojagnjila petorke Tri teleta


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!