Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagnjad
  • 18.05.2020. 12:00
  • Grad Beograd, Urovci

Ovca iz sela kod Obrenovca ojagnjila petorke

Kada sam došao, bila su samo dva jagnjeta, oborili smo ovcu i videli još jedno, nakon toga došla je supruga i primetila da ovca i dalje ne ustaje, nakon toga videli smo da ih ima još dva - ukupno petoro jagnjadi, tri muška i dva ženska, kaže zadovoljni domaćin Zoran Lukić iz sela Urovci.

Foto: Zoran Lukić
  • 611
  • 107
  • 1

Zoran Lukić iz sela Urovci kod Obrenovca godinama se bavi uzgojem ovaca, ulaže u njih, bira sorte, danonoćno radi. Ipak, ono što se nedavno desilo, dugo će pamtiti. Jedna ovca ojagnjila je petorke. 

"Kada sam došao bila su samo dva jagnjeta, oborili smo ovcu i videli još jedno, nakon toga došla je supruga i primetila da ovca i dalje ne ustaje, nakon toga videli smo da ih ima još dva, ukupno petoro jagnjadi, tri muška i dva ženska", započinje svoju priču ovaj domaćin.

Ovca kod Prijepolja ojagnjila četvorke

Nažalost, iako ponosan na sliku pet malih jagnjića Zoran ne krije koliko mu je žao što je jedan ovnić uginuo.

"To jagnje je bilo najveće i među poslednjima se ojagnjilo, izgleda da se napilo malo više vode, dolazili su veterinari, davali mu medikamente da izbaci vodu, ali nažalost nije uspelo, iako je ustajalo i sisalo." 

Mleko na flašicu

Ali Lukići sada imaju pune ruke posla, jer mami ove četvorke koja je tek stala na svoje noge treba pomoći. Ono što je najvažnije jaganjci nisu uskraćeni za majčino mleko.

"Dešavalo se da uglavnom ojagnji tri jagneta, pa nismo ni pomagali, budu krupniji jaganjci, veći, sad su mali jaganjci pa im je potrebna i dohrana malo na flašicu. Mleko smo uglavnom izmuzli i dajemo im na flašicu, imamo i ovcu koja se skoro ojagnjila i ima mleka, ali samo jedno jagnje doji, pa na taj način i pripomažemo", ističe Zoran.

Brojne prinove stigle sa ovcama iz uvoza

U domu Lukića bilo je više prinova, čak tri ovce su se ojagnjile, pa je sada ukupno sedam jaganjaca. naš sagovornik kaže da je navikao da njegove ovce jagnje više jagnjadi, ali se nikada nije desilo da ovca ojagnji čak pet.

"Kod nas ima dosta trojki, ali petice nikada nismo imali, više jaganjaca smo počeli da dobijamo od kako smo 2016. i 2017. godiene uvezli ovce, tada smo uvezli devet ovaca i ovna."

Uzgoj ovaca sa francuskim pedigreom nije zahtevan, a isplati se

Ovo je za sortu Il de frans jedinstven slučaj u Srbji. Ovce koje takođe u partusu donesu više jagnjadi su romanovske, dok su za sortu koju Zoran uzgaja karakteristična dva ili tri jagnjeta. Iznenađenje je bilo još veće, jer je majci ovih jagnjadi ovo prvo jagnjenje, međutim i ovan se može pohvaliti dobrim pedigreom.

"Ovan je takođe od uvoznih ovaca koji je već pet godina kod nas i dosta dobre daje jaganjce", ističe naš domaćin. 

Korona poremetila planove 

Kod Lukića gde god da se okrenete puni su torovi, ali su tu i problemi sa subvencijama.

"Za subvencije je ove godine otišlo oko 52-e ovce. Trebalo je da prodamo neke jagnajce, međutim zbog celokupne situacije do toga nije došlo, pa ih sada imamo blizu sedamdeset grla." 

Korona je poremetila planove i u ovom domaćinstvu, pa je sada najveća briga prehraniti stoku.

Šta je vanredno stanje promenilo ili poremetilo u poljoprivredi?

"Najgore nam je za hranu, zrna i imamo, ali smo sa senom malo 'tanji'. Nadamo da će čim dođe lepo vreme biti i mogućnost košenja, pa ćemo imati sena i trave", ističe Lukić. 

Članovi ove porodice i dalje dežuraju, jer preko deset ovaca treba ovih dana da se ojagnji, a kako sam domaćin kaže, iznenađenja sa jaganjcima i većim brojem ponovo su moguća, te se Lukići nadaju ponovnom čudu


Tagovi

Zoran Lukić Il de frans Ovca Petorke Jaganjci Ovca ojagnjila Uzgoj ovaca


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

467


Glasova: 41

Da 8,8%

Glasova: 426

Ne 91,2%

Pregled ankete

Pregled ankete