Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Limska dolina
  • 23.09.2018. 19:00

Ovca kod Prijepolja ojagnjila četvorke

Vlasnik Predrag Marjanović kaže da se nešto slično ne pamti u ovom delu Srbije, a da čudo bude veće, jedno od jagnjadi koje je bilo "višak" na majčinoj sisi sada doji koza.

Foto: Željko Dulanović
  • 1.058
  • 158
  • 0

Ovca iz stada Predraga Marjanovića kod Prijepolja ojagnjila je četvorke, što se ne pamti u limskoj dolini. Da čudo bude još veće, jedno od jagnjadi koje je bilo "višak" na majčinoj sisi, prihvatila je koza i doji ga sa svojim potomstvom.  Četvoročlana porodica Marjanović stočarstvom se bavi nepunu deceniju. Na svom gazdinstvu iznad Velike Župe gaje oko 30 ovaca i isto toliko alpskih koza, živinu i druge sitne životinje.

"Ovo je božiji dar i, iskreno, nešto ovako nisam očekivao u svom stadu. Do sada se dešavalo da ovca ojagnji dvoje ili troje jagnjadi, ali četvoro prvi put vidim. Čuo sam je kako bleji i kada sam ušao u štalu imao sam šta da vidim, jaganjci su već bili na svojim nogama i skakutali oko majke", priča ovaj vredni domaćin.

Miloša doji koza

Na žalost, u životu ih je ostalo troje. Naime, kako nije imala dovoljno mleka da nahrani brojno potomstvo, ovca je ubrzo odbacila od sebe dvoje jagnadi, od kojih je jedno nakon toga uginulo. "Odmah smo počeli da ih prihranjujemo, ali na žalost za jedno od odbačenih jagnjadi nije bilo pomoći. Drugo, koje je preživelo, deca su nazvala od milošti Miloš. Ubrzo ga je prihvatila i jedna od naših alpskih koza i Miloš doji sada sa njenim jaretom", priča Predrag.

Prijepolje
Rašo i Vuk sa ocem brinu o domaćinstvu

Laste najavile prinove

Prinove u stadu su, kažu Marjanovići, najavile laste, koje su nedavno svile gnezdo u staji, odmah iznad mesta na kome su se rodile četvorke. 
"Pticama, kao i jagnjadima, najviše su se obradovala deca. Prozori na staji stoje non-stop otvoreni, kako bi laste mogle slobodno da lete. Od njih imamo i dosta koristi. Love insekte, pa je na našoj maloj fami sada znatno manje muva nego pre", kaže Predrag.

Naslednici već pomažu ocu

Više od dve decenije Predrag Marjanović se bavio privatnim biznisom, a onda je pre nekoliko godina odlučio da promeni list. Zatvorio je firmu i posvetio se radu na seoskom imanju. On i njegova supruga, koja je prosvetni radnik, danas obrađuju oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta, a pored stoke gaje i voće i povrće. Kada zatreba u pomoć im priskoče i sinovi, osmogodišnji Rašo i dve godine mlađi Vuk. Jesu još mali, ali su ocu "desna ruka" u poslu oko stoke. "Naš zadatak je da pomognemo tati da ovce i koze lakše utera u tor", kažu u jednom dahu mališani.


Tagovi

Predrag Marjanović Prijepolje Ovce Jaganjci Četvorke


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.