Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva planina
  • 01.11.2023. 13:30
  • Nišavski okrug, Gadžin Han

Krave i konji će umirati od žeđi na Suvoj planini - stočari očajni

Izvor na Rakošu i ove jeseni presušio, a cisterne sa vodom retko stižu.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 189
  • 56
  • 0

Duga, toplo i sušno leto, a potom ista takva jesen uslovili su da Rakoš, jedini izvor na samoj Suvoj planini presuši, tako da je bez vode ostalo krdo sa oko 800 krava i 300 konja koje se nalaze na ispaši na suvoplaninskim pašnjacima.

Stočari kažu da dobra kiša u tom delu Srbije nije pala više od tri meseca što je uticalo da se najpre značajno smanji voda na pojilištu. Prema rečima stočara, situacija je dramatična jer su izvori presahli i u pojedinim selima u podnožju Suve planine, tako da vlasnici ne mogu da vrate krave i konje sa planine jer ni u štalama ne mogu da ih napoje.

"Očajni smo"

Saša Miljković, stočar iz sela Semča u opštini Gadžin Han, rekao je da su se vlasnici konja i krava sa područja te opštine pre mesec dana organizovali i sakupili novac za plaćanje vozača cisterne u Javnom preduzeću Direkcija Gadžin Han koji će izvoziti vodu do Rakoša. Međutim i pored toga do životinja stižu veoma male količine vode.

Do životinja stižu male količine vode

"Dogovorili smo se da mi obezbeđujemo gorivo za cisternu i 4.000 dinara dnevno za vozača Direkcije koji će svakoga dana izvoziti po tri cesterne do pojilišta. Međutim, cisterna ne izlazi svakog dana, a za to se nalaze razna opravdanja, poput onih da je neophodna za dovoženje vode meštanima u selima jer je suša velika i pojedina mesta ostaju bez vode. Zaista smo očajni, jer životinjama nije dovoljno da vodu piju jednom nedeljno, one moraju da je piju svakog dana", kazao je Miljković.

On je kazao da poslednja tri dana na pojilištima na Rakošu uopšte nije bilo vode.

"Moji poznanici iz Leskovca koji imaju svoje krave na ispaši na Suvoj planini juče su se vratili sa planine i kazali su da na izvoru na Rakošu nisu mogli da natoče ni dvolitarsku flašu vode. Moraćemo što pre da se organizujemo i nešto preduzmemo, jer preti ozbiljna opasnost da stoka počinje da umire od žeđi."

Povećan broj konja

Prema njegovim rečima, na ispaši na Suvoj planini nalaze se konji i krave prvenstveno stočara sa područja Gadžinog Hana i Bele Palanke, a vlasnici nešto manjeg broja grla su stočari sa područja Leskovca i Babušnice. Belopalančani su, dodao je, u nešto povoljnijoj situaciji jer u njihovim selima izvori nisu presušili tako da oni ovih dana počinju da spuštaju svoja grla sa planine.

Broj konja se povećao sa 200 na 300 grla

"Problem sa manjkom vode se ponavlja iz godine u godinu i sve je izraženiji jer su jeseni sve sušnije, a broj krava i konja se povećao i to naročito konja. Ranije ih je bilo 200 dok ih je sada 300. Nakon ovogodišnje agonije razmisliću dobro šta ću sa svojim kravama, da li ću da ih čuvam i dalje ili ću ih prodati. Mislio sam da je dobro baviti se stočarstvom u vreme kada se u selima smanjuje broj krava, ali sada ne mislim tako. Problem sa vodom na planini je preveliki i predugo traje", izjavio je Miljković.

Žeđ mori 1.000 krava i konja na Suvoj planini - cisterne sa vodom ne stižu?

Stočari sa području Gadžinog Hana podsećaju da su u jesen 2021. godini, kada je izvor na Rakošu takođe potpuno presušio, dobili obećanja predstavnika opštine, da će ta opština zajedno sa opštinom Bela Palanka u 2022. godini izgraditi dodatna pojilišta i iskopati arterijske bunare, čime bi problem nestašice vode bio trajno rešen. Prema rečima meštana, to obećanje ostalo je samo "mrtvo slovo na papiru".


Tagovi

Suva planina Rakoš Izvori vode Cisterne sa vodom Krave i konji Stočari Napajanje stoke Presušio izvor


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.