Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kravlje ludilo
  • 24.10.2018. 13:00

Kravlje ludilo ponovno preti - bolest potvrđena u Škotskoj

Kravlje ludilo doživelo je vrhunac devedesetih godina prošlog vela, a eliminisano je preko milion grla goveda. Bolest ipak, čini se, nije iskorenjena.

Foto: Bigstockphoto/zlikovec
  • 703
  • 36
  • 0

Potvrđen je slučaj kravljeg ludila (BSE, Bovine Spiongiform Encephalopathy) u Škotskoj, na imanju u okolini Aberdena, potvrdila je škotska Vlada. Hitno su uvedene standardne i striktne zaštitne mere, imanje je izolovano, a počele su i dodatne pretrage. “Kako bismo sačuvali našu vrednu proizvodnju, aktivirali smo plan zaštite, uključujući preventivne mere”, izjava je sekretara za ruralnu ekonomiju u Vladi Škotske Fergusa Evinga (Ewinga). Potrošači su umireni porukom da meso zaražene životinje nije uneseno u prehrambeni lanac, pa mogu biti mirni. 

U Ujedinjenoj kraljevini kravlje ludilo je doživelo vrhunac u devedesetima prošlog veka. Evropska komisija je zabranila britansku govedinu u članicama EU 1996. i uklonila embargo 1999. a Francuska tek 2002. godine, više zbog ekonomskih, nego zdravstvenih razloga. Izbijanje kravljeg ludila rezultovalo je i groznim političkim posledicama, jer je britanska Vlada na zabranu prodaje govedine neodgovorno reagovala, blokiravši u potpunosti rad evropskih institucija, a nadležni ministri su paradirali pred TV kamerama hraneći sopstvenu decu hamburgerima.

Kampanja uvređenosti odlukom koja je bila masivna odbrana javnog zdravlja od do tada nepoznate bolesti, kratko je potrajala. Sve je više slučajeva zaraze stizalo u javnost, što bolesnih životinja, što umirućih ljudi. Eliminisano je preko milion grla kako bi se zaustavila zaraza koja, pređe li na ljude, izaziva fatalnu bolest Krojcfeld-Jakob sa brzim odumiranjem moždanog tkiva i smrću. 

Ovo je prvi slučaj kravljeg ludila na britanskom području od 2015. godine. Došao je u nevreme: Kina je taman ukinula embargo na uvoz govedine sa ostrva, vredne gotovo 300 miliona evra. U avgustu je registrovan jedan slučaj kravljeg ludila na Floridi. Bolest, dakle, još nije iskorenjena.


Tagovi

Kravlje ludilo Goveda Škotska Bolest


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.