Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 27.10.2017. 10:30

Kučević: Ugroženo zdravlje krava muzara

Odgajivači, genetičari i prerađivači toliko maltretiraju krave, da su one gotovo dotakle svoju biološku granicu, smatra profesor Denis Kučević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.432
  • 162
  • 0

Muzne krave su nekada davale 12 do 15 litara mleka, a sada im se nameće svakodnevni tempo od 50 litara. Da bi se to postiglo, kroz vime mora da procirkuliše 700 litara krvi.

To je preveliko opterećenje za metabolizam i organizam, kaže za Novosti profesor Denis Kučević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu:

"Odgajivači, genetičari i prerađivači, danas, u čitavom svetu, pa i kod nas, toliko maltretiraju krave kako bi došli do što veće proizvodnje mleka, da su one gotovo dotakle biološke granice, pa je zdravlje iscrpljenih krava muzara i te kako ugroženo".

Holštajn-frizijska rasa godišnje daje oko 6.500 litara mleka, a simentalska oko 5.800 litara, u kontrolisanom zapatu. Krave koje nisu u selekcijskom programu daju i do 2.000 litara manje mleka na godišnjem nivou. Krave u okruženju daju od 7.500 do 8.000 litara mleka godišnje, a u Izraelu ta proizvodnja doseže i do 11.000 litara mleka godišnje po kravi.

Problemi sa kojima se suočavaju muzne krave

Selekcija rasa doprinela je broju krava koje imaju visoku proizvodnju mleka, ali se izgubio deo koji se odnosi na reprodukciju. Tako one ne mogu da ostanu bremenite za 80 dana, nego za 130 dana.

Muzne krave imaju slabe noge, probleme sa papcima, manje su otporne prema bolestima i lošije podnose visoke temperature.

"Još jedna negativnost visoke proizvodnje je skraćeni životni vek. Ranije su krave holštajn-frizijske rase živele i do 10 godina, a sada je njihov životni vek spao na tri ili četiri godine. Simentalke žive duže, od šest do sedam godina, a nekad čak i 10. Intenzivna proizvodnja, visoka naseljenost u štalama i menadžerske odluke najviše odlučuju o životu ovih krava", tvrdi Kučević.

Foto: Vedran Stapić


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Denis Kučević Muzne krave Simentalska rasa Holštajn frizijska rasa Mleko Krava


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)