Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kunićarstvo
  • 23.05.2018. 08:00

Kunićari u Grupaciji za krznašice i kuniće Privredne komore Srbije

Uzgajivači zečeva, pa tako i kunića, deo su Grupacije za krznašice i kunićare pri Privrednoj komori Srbije, pa se nadaju da će po prvi put, u budućnosti, moći da koriste državne subvencije.

Foto: Pixabay / Gaertringen
  • 1.850
  • 53
  • 1

Uzgajivači zečeva, pa tako i kunića, primljeni su u Grupaciju za krznašice i kunićare pri Privrednoj komori Srbije, koja je osnovana 15. aprila ove godine. Nadaju se da će po prvi put moći da koriste državne subvencije u budućnosti. Ipak, meso kunića nije toliko popularno u Srbiji, ali se njihov uzgoj isplati. 

Mesečna zarada oko 500 evra

Kako je za Novosti rekao Milan Pavlović, potpredsednik udruženja kunića Panon, ko ima farmu od 50 ženki u priplodu, mesečno ima "čistih" oko 500 evra. Kilogram mesa ima cenu od 489 do 500 dinara. Napominje da su najbolji kunići za uzgoj  francuski hibridi hajkom, koji za 85 dana dostignu kilažu od tri kilograma.

"Najveći broj ovih farmi  je u Vojvodini, dok ih nekoliko ima i u centralnoj Srbiji. Svega sedam ili osam farmi meso kunića prodaju velikim marketima. Mesečno se uzgoji od 6.000 do 7.000 kunića, a ženke se kote i osam puta godišnje, izvodeći do 80 mladunaca", objašnjava Pavlović.

Kunićarstvo - posao koji donosi novac

Ideja - mesne prerađevine

Kod nas, meso kunića najviše otkupljuju beogradski restorani. Međutim, ono je izuzetno popularno u Francuskoj, Španiji, Italiji i Engleskoj, a Pavlović kaže da "Pariz pojede mesa kunića za jedan dan koliko Srbija za čitavu godinu".

"Upravo pravimo specijalizovanu klanicu samo za kuniće, koja bi trebalo da bude gotova do decembra, pa da dobijemo sertifikat za izvoz na rusko tržište. Sada se nedeljno kolje oko 300 kunića za trgovinske lance", kaže Pavlović.

Zvanična klanica se nalazi u Malom Iđošu, ali je ideja da počnu da se rade prerađevine od mesa kunića, pa da u ponudi budu pljeskavice, ćevapi, viršle. Kako kaže Pavlović, rok mesu je sada samo devet dana, jer se prodaje sveže. 


Povezana stočna vrsta

Male životinje

Male životinje

Gajenje malih životinja u našim krajevima uobičajeno uključuje vrste poput kunića, puževa, živine i raznih ptica. Uzgoj malih životinja kao porodični posao može biti veoma... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kunići Grupacija za stočarsku proizvodnju Milan Pavlović Panon Kunićarstvo Zarada Izvoz Meso kunića


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta