Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana kunića
  • 13.11.2023. 07:30

Kunići su osetljivi na određenu hranu - šta moraju da jedu svaki dan?

Dijareja, opstipacija, gojaznost, neplodnost su samo neki od poremećaja ishrane kunića. Na šta treba paziti?

Foto: Depositphoto/Vrabelpeter1
  • 306
  • 37
  • 0

Briga o kunićima nije jednostavna, bilo da ih uzgajate zbog mesa ili su kućni ljubimci. Imaju specifične potrebe, posebno u ishrani, a tu se prave velike greške.

Obratite pažnju na obroke

Ovi biljojedi su veoma osetljivi na hranu koju im nudite. Veoma česta greška je premalo sveže trave ili sena, što je presudan faktor kada je u pitanju njihovo zdravlje. Određena količina im se mora ponuditi svaki dan. Najbolje je izbegavati seno od visokoproteinskih biljaka, kao što je lucerka, a hraniti ih travnatim vrstama.

Prevelika količina suve hrane, peletirane, može da rezultira zdravstvenim problemima. Kao rezultat prejedanja dolazi do pojave gojaznosti, neplodnosti i izostanka obnavljanja krzna.

Slično je i kada dajemo previše voća ili šargarepe. Obroci treba da su uravnoteženi, bogati vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama.

Zdravstveni problemi

Najveći problemi nastaju ako pojedu otrovne biljke, kada jedu pokvarenu i buđavu hranu, koja je fermentisala te jednolične namirnice. Ovakva ishrana veoma brzo dovodi do pojave dijareje.

Nedostatak vitamina i minerala u hrani je uzrok zaostajanja u rastu i razvoju i zbog toga je potrebno obratiti pažnju na njihov sadržaj, promeniti je i dodati suplemente. Kod mladih kunića nedostatak vlakana može da bude uzrok dijareje, ali to ne treba pomešati sa dijarejom od oboljenja.

Čak i promena hrane, prilikom prelaza u novu sezonu, može da bude okidač za stomačne tegobe. Tome se pridružuje stres od promene pozicije ili samog kaveza. Rezultat toga može da bude opstipacija, ali i dijareja, koje traju po 15 dana. Zbog toga ih je potrebno postepeno navikavati na novitete i promene. U slučaju da se one dese i imaju ovakve posledice, kunićima treba ponuditi seno uz dodavanje vitamina B kompleksa. Neophodno im je davati odgovarajuće, ali blaže pripremljene biljne čajeve od kamilice, nane, podbela ili bosiljka koji će smiriti stomačne tegobe. 


Tagovi

Kunići Ishrana kunića Hrana za kuniće Dijareja kod kunića Oboljenje kunića Zdravstveni problemi kunića Sveža trava


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.