Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 26.09.2016. 11:00

Kvalitetna grla uslov za isplativost ovčarstva

Dobar genetski potencijal grla s jedne strane, i subvencije sa druge, donose veću isplativost poljoprivrednicima i od velikog su značaja za unapređivanje ovčarstva.

  • 6.097
  • 818
  • 0

Dobrica Dimitrijević, iz Kupusine, kod Velike Plane, na svojoj farmi uzgaja virtemberg rasu. Za ovčarstvo se opredelio pre nešto više od jedne decenije, kako zbog isplativosti, tako i zbog prirodnih potencijala njegovog kraja. Za potrebe ovaca bavi se i ratarstvom.

"Za ovčarstvo sam se odlučio iz razloga što u mojoj okolini ima dosta pašnjaka i u trenutku kada sam počinjao, to je bila jedna od najisplativijih grana poljoprivrede. Na farmi je trenutno 40 ovaca, 3 ovna i 16 jagnjadi virtemberg rase. Planiram i dalje da se bavim ovčarstvom kao i da povećavam broj ovaca, u skladu sa kapacitetom postojećeg objekta. Ovčarstvo je isplativo naročito ako se računaju i državni podsticaji", kaže Dobrica.

Zadovoljan proizvodnim mogućnostima rase

Jagnjad na Dimitrijevićevoj farmi

Dimitrijević je proizvodnju usmerio ka priplodnim grlima i mesu, tako da se muža ovaca ne obavlja. Zadovoljan je tražnjom jer kupci uglavnom dolaze kod njega da kupuju ovce i jagnjad. Njaveći broj jagnjadi proda za čuvanje, a manji deo za klanje, za šta je najveće interesovanje.

"Virtemberg je mesnata rasa koja nije mnogo zahtevna za držanje. Pre svega, lako se jagnji u odnosu na neke druge rase. Prosečna kilaža mojih ovaca je 80-90 kg. Prosek jagnjadi po jagnjenju je oko 1,5 po ovci, a s obzirom na to da se neke ovce jagnje 2 puta godišnje a neke 3 puta u 2 godine, godišnji prosek je negde oko 2,5", objašnjava Dimitrijević.

Kako tvrdi, napredak jagnjadi zavisi od broja koji ovca ojagnji i od toga da li su na ispaši ili na jaslama, u zimskom periodu. "Za 3 meseca, u zavisnosti od navedenih uslova, jagnjad budu teška 30-35 kg, a ima primeraka i od oko 40 kg", priča naš sagovornik.

Kvalitetna grla osnova isplativosti

Prvi korak u stvaranju kvalitetnog stada je nabavka kvalitetnih pasmina, kako bi se uz dobru negu i pravilnu ishranu vremenom uloženo i isplatilo. Međutim, u praksi se često dešava da se u promet stavljaju grla slabijeg genetskog potencijala. Tako se proizvodne mogućnosti rase dovode u pitanje, a poljoprivrednici se neretko suočavaju sa gubitkom. Zato, formiranje kvalitetnog stada, uz novčana ulaganja, zahteva iskustvo i dodatan oprez.

Dimitrijević drži isključivo virtemberg rasu

"Kada sam se pre 12 godina odlučio za ovčarstvo, krenuo sam sa znatno manjim brojem grla od onog koji imam danas. Rasa je i tada bila virtemberg. U međuvremenu sam širio stado kvalitetnim ovcama i istovremeno sam nabavljao i kvalitetne ovnove. Danas sve ovce na farmi vode poreklo od 10 uvezenih ovaca iz Nemačke, uzetih sa jedne farme iz Kragujevca. Sva grla su umatičena, čime ostvarujem pravo na subvencije u iznosu od od 7.000 dinara po grlu", napominje Dobrica.

Kvalitetna grla nije lako naći

On dodaje da na našem tržištu postoji velika ponuda virtemberg jagnjadi, ali nije baš lako nabaviti kvalitetna grla, najčešće zbog krvnog srodstva ili ponude jagnjadi sumljivog kvaliteta, koje neki trgovci kupuju pa ih onda prodaju navodno kao svoje. "Zbog toga je važno, naročito za one koji se tek upuštaju u ovčarstvo, da obrate pažnju prilikom kupovine priprodnih grla, da se naoružaju strpljenjem i uspeh će sigurno doći", zaključuje Dimitrijević.

Ustupljene fotografije/Dobrica Dimitrijević


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Virtemberg Dobrica Dimitrijević Kupusina Priplodna grla


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar