Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečne krave
  • 14.05.2023. 15:00

Ležeće tele: Otkriven novi genetski defekt

Telad s ovim defektom nisu preživela duže od šest nedelja. Analizama je utvrđen i uzrok.

Foto: Depositphotos/KaterinaLin
  • 173
  • 75
  • 0

Nedavno su američki naučnici otkrili novi genetski defekt kod teladi holštajn-frizijiske rase kojeg su nazvali "ležeće tele". Karakteriše ih slabost pri rođenju ili nedugo nakon toga, pa ne mogu samostalno stajati, ali izgledaju zdravo. Istraživanje dr. Čad Dečova sa "Penn State University" pokazalo je da većina teladi s defektom, koje je proučavao njegov tim, nije preživela više od šest nedelja starosti.

Utvrđen uzrok

Dečovovo istraživanje je uporedilo genotipove 18 obolelih i 26 nezahvaćenih teladi i utvrdilo da je mutacija locirana na hromozomu 16. Oni su uspeli identifikovati haplotip ili segment DNK koji utiče na ležanje i otkrili da su sva obolela telad bila homozigotna za gen, što znači da su nasledili dve njegove kopije, po jednu od svakog roditelja.

Analizama je utvrđen uzrok, a praćenjem pedigrea, identifikovan je zajednički otac rođen 2008. godine. Radi se na razvoju testa zasnovanog na haplotipovima koji se može primeniti na sve genotipizovane životinje. Test još nije komercijalno dostupan.

Mogu da budu i drugi razlozi

Problemi ležanja kod novooteljene teladi mogu imati višestruke razloge. Uzrok može da bude genetski defekt, ali telad možda neće moći da stoje zbog fizičke traume od teškog porođaja ili nedostataka u ishrani.

Proizvođači bi trebalo da paze na novorođenu telad koja pokazuju simptome slabosti ili paralize i nemogućnosti da stoje, bilo odmah nakon rođenja, bilo u prvih šest nedelja života i prijaviti te životinje čim se otkrije takva pojava.


Tagovi

HF telad Tele ne može da stoji Defekt teladi Genetski defekt Simptomi Mlečne krave Mlečne farme Holštajn frizijska rasa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.