Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lipska ovca
  • 08.08.2016. 18:00

Lipska ovca - pomalo zaboravljena autohtona rasa

Miloje Vukotić, iz Živkovca, na gajenje ovaca odlučio se nakon što su mu lekari preporučili "mirniji život" sa manje stresa. Gajenje ovaca na proplancima činilo se kao odlična ideja koju je na kraju i realizovao.

  • 694
  • 23
  • 0

Lipska rasa ovce, po poreklu, spada u domaću autohtonu rasu ovaca - pramenka. Nastala je stihijskom selekcijom koju su ovčari stvorili neplanskim odabirom, a pripitomljavanje je uticalo na formiranje određenog tipa ovaca koji se odlikovao velikom količinom mleka i mlečne masti.

Miloje Vukotić, iz Živkovca, se za gajenje ovaca odlučio nakon što su mu lekari preporučili "mirniji život" sa manje stresa. Gajenje ovaca na proplancima činilo se kao odlična ideja koju je na kraju i realizovao. Za ovu rasu se opredelio jer je, kako kaže, otporna na zimu, s njom nema problema u jagnjenju, a i kvalitet mesa im je veoma dobar. Sve vreme njegove ovce provode na paši, a zatvorene su samo zimi - oko 3 meseca.

Problem kod ove rase je, žali se Miloje, pronalazak čistokrvnog ovna jer ova rasa nije široko rasprostranjena. Ali pošto su sva grla umatičena, ovaj proizvođač uspeva da dobije i veću cenu po grlu na ime priplodnog materijala koji palsira drugim proizvođačima, a jaganjce za klanje prodaje nakupcima i kaže, cenom je zadovoljan dok od vune i mleka baš i nema neke koristi, što za subvencije ne može da kaže. Tu ima korist jer, premda je lipska ovca genetski resurs, proizvođači dobijaju 4.500 dinara na već postojećih 7.000 hiljada koliko se dobija po umatičenom grlu.


Tagovi

Lipska ovca Priplodni materijal Subvencije Jaganjci Miloje Vukotić


Partner