Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana krava
  • 13.02.2019. 18:00
  • Pomoravski okrug, Svilajnac

Lucerka u "novom" pakovanju za veću mlečnost!

Večita dilema stočara koji se bave mlečnim govedarstvom je koju hranu davati kravama kako bi dobili više dragocene tečnosti u laktofizima. Slušaju savete stručnjaka, ali se oslanjanju i na sopstveni instinkt. Tako dođu i do ponekog sopstvenog rešenja. Ovog puta je to vlažna lucerka, za koju recept stiže iz Svilajnca.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.030
  • 120
  • 0

Mirko Milojević iz sela Grabovac kod Svilajnca dugogodišnji je stočar koji se opredelio za mlečno govedarstvo. Prošlog leta za svojih 14 krava koje trenutno muze napravio je stočnu hranu po savetu jednog svilajnačkog veterinarskog apotekara. Savet je sproveo u delo i dobio bale vlažne lucerke, hrane od kojih krave, kako tvrdi, daju i do 2,5 litara mleka više.

Lucerka u balama sa 25 odsto vlage

"Reč je o kvalitetnoj lucerki sa listom. Prvo i drugo košenje prskao sam inukolantima i balirao sirovo. Vlažnost je oko 25 posto. Sav list je ostao u balama i svi hranljivi sastojci.", kaže Mirko.

Ove godine ručno je prskao lucerku pre nego što nailazi presa, ali postoji priključna mašina za to, koja se montira na traktor ispred prese i prska se. "Dakle, lucerka se balira i odmah ulazi u presu. Kod ove stočne hrane specifično je što se ne čeka da se lucerka potpuno osuši", navodi Mirko.

Priprema ove hrane slična je spremanju silaže ili senaže, ali postoje i male razlike koje je Mirko prošlog leta sproveo u delo.

Mirko Milojević iz sela Grabovac (Foto: Biljana Nenković)

Prvo košenje može da se balira i po vlažnom vremenu

"Nisam  čekao da se kao svaka lucerka potpuno osuši. Prvi dan se kosi, sutradan se pauzira. Treći dan se skuplja i četvrti se balira," objašnjava Mirko.

Prvo košenje kako je rekao može da se balira i po vlažnom vremenu, ne mora da se čeka sunce. Eksperimentisao je, pa je brojao litre mleka kad im daje tu hranu. "Na 14 mojih krava dobijam dnevno od 30 do 40 litara mleka više kada jedu vlažnu baliranu lucerku, nego onim danima kada jedu lucerku od trećeg ili četvrtog košenja kojoj je opao list, dodaje Mirko Milojević.

Lucerka - zeleno zlato koje se uspešno uzgaja i u pustinjama

Ružna na oko, ali ukusna

Ova hrana možda na oko ne izgleda reprezentativno, dodaje ovaj stočar, ali ima lep miris i krave vole da je jedu. Zbog toga se njegove krave simentalske rase otimaju za nju u jaslama.

"Bukvalno dok prinosim balu one već počinju da se grabe. Ne mogu da stignem da ubacim u jasle koliko one brzo jedu. Vlažna lucerka u balama pokazala se kao moja dobitna kombinacija. Inače je kvalitetna lucerka je na pravom mestu u mlečnom govedarstvu generalno, a uz to dajem im suncokretovu i sojinu sačmu. Svu hranu im pravim ja lično, jer su gotovi koncentrati veoma skupi", kaže Mirko.

Lucerka (Foto: Biljana Nenković)

U planu mašina za prskanje inukolantima

Upravo zbog toga što je odlučio da ima samo sopstvenu stočnu hranu, Milojević je i ratar koji na 25 hektara zemlje uzgaja žitarice i lucerku. Dnevno predaje oko 300 litara mleka, a kada u jasle ubaci i vlažne bale lucerke, dobije i više mleka. U njegovom slučaju samo mala razlika i veština u pripremi hrane, bez dodatnih troškova, donela mu i veću dobit. Kako se recept pokazao uspešnim Mirko za sledeću sezonu planira da kupi upravo priključnu mašinu kojom će iz traktora moći da prska inukolantima lucerku pre nego što je spakuje u bale.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Tagovi

Mlečno govedarstvo Ishrana krava Bale Lucerka Inukolanti Mirko Milojević Dublje Svilajnac Simentalska rasa


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!