Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi stočara
  • 01.09.2015. 13:00

Lucerke ni za lek!

Bala lucerke od 12-13 kilograma prošle sedmice se prodavala za 300 dinara, a ove prodavci već traže 3,5 - 4 evra. Bala pšenične slame 200 dinara, a toliko će biti i sojina slama.

  • 1.268
  • 494
  • 0

Katastrofalna suša je prepolovila rod ratarskih kultura. Osim ratarima, koji će biti zadovoljni ako ne budu imali gubitke u proizvodnji, kada obračunaju ulaganja i prihod od jarih useva, suša je velike probleme donela i stočarima.

Nema kabaste hrane na tržištu

Već sada je primetan nedostatak stočne hrane, a odgajivače čekaju veliki problemi kada dođe zima. Odgajivač koza u Kisaču, Milan Rainović zbog suše od jula nije imao ni jedan otkos livadskog sena sa zakupljenih parcela pored kanala od Irmova do Bačkog Petrovca. Rastrčao se po Vojvodini ne bi li obezbedio lucerku za svojih 500 koza. Kaže da kabaste stočne hrane gotovo da nema i da je situacija teža nego sušne 2012. godine.

Alpske koze na gazdinstvu Milana Rainovića

"Podsetimo se prošle godine. Glodari su uništili dosta velike površine pod lucerkom. Ljudi su ove godine zasnovali novu proizvodnju. Međutim, desila se ova suša i mi lucerke gotovo i da nemamo. Ni najveći snabdevači lucerkom u Srbiji, Banatsko Karađorđevo i Banatski dvor je nemaju", kaže Rainović.

U Kovinu 65 dana bez kiše

Sličan problem ima i Aleksandar Radojević u Kovinu. On odgaja više od 1.000 ovaca. Već sada brine kako će na jesen prehraniti svoje stado. "Treba prezimiti. Treba hraniti 100 dana. Sad najavljuju i oštru zimu. Nemamo kvalitet hrane koji smo trebali da pripremimo. Deteline imamo manje za polovinu, sena jako malo, bio samo jedan otkos, od otave nema ništa... Suša je katastrofalna. Kod nas 65 dana nije pala kiša. Ovo sad nedavno malo što smo imali padavina, došlo je prekasno", razočarano konstatuje Radojević.

Umesto lucerke, kozama sojina slama i kukuruzovina

Rainović će u nedostatku lucerke koze hraniti sojinom slamom i kukuruzovinom. "Problem je taj kabasti deo obroka. Koze su preživari. Ako preteramo sa koncentrovanim delom obroka, menja se pH u buragu, menja se kvalitet mleka, sastav mleka, mlečnost... Dakle, remeti se fiziologija životinje što nikako nije dobro", zaključuje Rainović.

Ono što ne može da se ishrani će u klanicu

Neki će morati da smanjuju stada

Od Rainovića smo saznali da se bala lucerke od 12-13 kilograma prošle sedmice prodavala za 300 dinara, a ove prodavci već traže 3,5 - 4 evra. Takođe, bala pšenične slame je bila 200 dinara, a toliko će biti i sojina slama, pa čak možda i više.

Uz 1.7 miliona ovaca i 200 hiljada koza, za stočare će biti pravi izazov nahraniti kabastom hranom više od 900 hiljada goveda.

Ako katastrofalnoj suši dodamo kašnjenje ovogodišnjih subvencija, niske cene životinjskih proizvoda kao i optrerećenje kreditima, već sada mnogobrojni stočari najavlju prodaju dela stada u zavisnosti u kolikoj se dubiozi nalaze.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Tagovi

Milan Rainović Aleksandar Radojević Koze Ovce Lucerka Sojina Slama Kukuruzovina Stočna hrana Suša Kabasta hrana Kvalitet mleka Klanice Subvencije Prodaja stada


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."