Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo Piroman
  • 17.06.2016. 09:00

Malo vajde od velike proizvodnje

Domaćin Dragan Đurđević iz sela Piroman, usled gubitka posla vratio se poljoprivredi. Ipak, od velike i raznovrsne proizvodnje nema mnogo dobitka, pa je primoran da zbog loše cene mleka, svoj proizvod prosipa svinjama.

  • 1.155
  • 172
  • 0

Naši poljoprivrednici uglavnom rade ozbiljno i marljivo, a zbog nesigurnog plasmana proizvoda i promenljivih cena primorani su da svaštare, za takve poljoprivrednike mnogo je posla svakoga dana. Ipak, neki vedar duh uvek je krasio naša sela, sa šalom i smehom sve je lakše. Ali poslednjih godina našim domaćinima i nije do šale.

Potpuno se posvetio poljoprivredi

Domaćin Dragan Đurđević iz sela Piroman bio je trideset osam godina u radnom odnosu, ali se uz to bavio i poljoprivredom. Kada je je Dragova firma otišla u stečaj, ovaj vredni domaćin potpuno se posvetio poljoprivredi. Danas se bavi stočarstvom i ratarstvom. Na osam hektara zemlje, Dragan seje pšenicu i lucerku.

Prvi otkos lucerke bio je solidan, a i ostale ratarske kulture trenutno su u dobrom stanju. Đurđevići poseduju dobru mehanizaciju, a ovaj domaćin ima značajnu stočarsku proizvodnju. "Obrađujem osam hektara zemlje, a pet radim u zakup, sejem tri hektara kukuruza, dva hekara lucerke i ovo ostalo su pšenica i ječam. Držim i stoku, a trenutno imam pet krava, tri junice, jedno tele, šest krmača, četrdeset prasića i dvadeset ovaca, a imamo i dosta živine", navodi ovaj domaćin.

Mlekom hrani stoku

Naši stočari su danas u izuzetno teškoj situaciji, cene mleka i mesa su niske, a našem domaćinu Šabačka mlekara nije isplatila čak 24.000 litara mleka, tako da danas Dragan mleko koristi za ishranu svinja, kako sam kaže skoro 30 litara mleka, umesto u mlekari ili nečijem domaćinstvu, završi kao hrana za svinje.

"Mleko prosipam svinjama jer niko neće da ga prima. Šabačka mlekara mi je ostala dužna, a privatnici hoće da otkupe mleko, ali po mizernoj ceni, malo prodajemo. Ukoliko neko ko čuje po selu, pa želi da kupi mleko, ali to je sve sitno, pa danas samo u prodavnici možete jeftino kupiti domaće mleko. Izgledi stočara i proizvođača su na tom polju nikakvi, ni cena svinja danas nije isplativa. Cena od 150 dinara premala je za ono što svinje pojedu, tako da je račun nikakav", ističe Dragan.

Voćnjak i pčelinjak kao zalog za budućnost

Pored svega ovoga, Dragan se bavi i voćarstvom. Tu je dosta raznovrsnog starog voća i jedan mali šljivik, iako je posađen tek pre tri godine, rod je već solidan. Kada šljive stignu za berbu, pola roda završi u kvalitetnim organskim džemovima, a pola na Ubskoj pijaci.

U ovom domaćinstvu još se gaji i raznovrsno povrće, a tu je i mali pčelinjak. O povrću i pčelama stara se najstariji član porodice, 85-godišnji Petar Đurđević, on danas svoje bogato pčelarsko iskustvo prenosi na mlađe.

"Posedujem oko desetak košnica, pčelarstvom se bavim skoro pola veka i to više onako, za svoju dušu. Sada sam tu ljubav preneo i na unuka, i dolaze i njegovi drugovi, poklonio sam im dve košnice, a planiram da unuku ostavim ceo pčelinjak. Bolje da ima svoje, nego da kupuje ko zna kakav med", ističe na kraju razgovora Petar Đurđević.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Stocarstvo Ratrstvo Mleko Krave Svinje Šabačka mlekara Lucerka Psenica Vocnjak Sljive Sljivik Pcelarstvo


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.