Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme živine i svinja
  • 18.05.2016. 08:30

Manje naknade za farmere

Srpske farme živine i svinja, kojima se sada meri uticaj na okruženje, ubuduće će plaćati manje naknade za zagađivanje životne sredine.

  • 443
  • 20
  • 0

Srpske farme živine i svinja, kojima se sada meri uticaj na okruženje, ubuduće će plaćati manje naknade za zagađivanje životne sredine.

"Uzgajivačima brojlera, najviše pogođenim, troškovi na ime ove dažbine biće manji i do šest puta. Takođe, preplaćeni iznosi, zbog manjkavosti dosadašnje metodologije za obračun ove naknade, biće im priznati kao avans za naredni period", izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Način izračunavanja naknade je izmenjen

Po rečima Čadeža, način izračunavanja naknade zbog koga su farmerima stizali visoki računi izmenjen je na inicijativu privrednika, a zahvaljujući angažovanju Privredne komore Srbije, uz podršku stručnjaka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i uz spremnost Ministarstva i nadležne Agencije za zaštitu životne sredine da se problem farmera reši. Doneto je novo Uputstvo za procenu emisija zagađujućih materija sa farmi brojlera i druge živine, a narednih dana očekuju se i izmene propisa za koke nosilje i tov svinja. Novi način obračuna troškova zagađenja, osim veće transparentnosti i rasterećenja privrede, donosi i bolje uslove za nove investicije u agrobiznisu, kaže Čadež.

Šta su bili najveći problemi dosadašnjih propisa?

Zbog manjkavosti dosadašnjih propisa farmama brojlera naknada je obračunavana prema godišnjem broju brojlera, iako on varira tokom godine, jer se tov obavlja u turnusima. Bilo je i nedovoljno jasno kako se izračunavaju hranidbeni dani, tokom kojih i dolazi do zagađenja, a neprecizno je definisano i šta su praškaste materije. Postojala je i nedoumica da li samo farme sa liste takozvanih IPPC postrojenja kojima se prati uticaj na životnu sredinu, imaju obavezu izveštavanja i plaćanja naknade ili je to obaveza svih farmera.

Foto:depositphotos.com;kharhan


Tagovi

Zaštita životne sredine Marko Čadež PKS Uzgajivači brojlera Tov svinja Koke nosilje IPPC postrojenja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Isplativost srpske poljoprivrede? #protest