Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TSE
  • 28.12.2016. 14:00

Manji broj slučajeva kravljeg ludila u 2015. godini

EFSA: niska incidencija TSE u EU!

Foto: pixabay.com, Pexels
  • 604
  • 29
  • 0

EFSA je objavila prvi zbirni izveštaj monitoringa transmisivnih spongiformnih encefalopatija (TSE) koji obuhvata podatke o pojavi goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) kod goveda i grebeža kod ovaca i koza (dve bolesti koje se ubrajaju u TSE) za 2015. godinu, prikupljene u svim državama članicama EU, Islandu, Norveškoj i Švajcarskoj. Do sada je izveštaj o TSE-u sastavljala Evropska komisija.

TSE je skupina bolesti koje deluju na mozak i nervni sistem životinja i ljudi. Osim u slučaju klasične GSE, nema naučnih dokaza da se drugi oblici TSE mogu preneti na ljude.

Nijedan slučaj GSE u prehrambenom lancu

U zemljama članicama EU otkriven je manji broj slučajeva GSE kod goveda, ali nijedan nije ušao u prehrambeni lanac. Prijavljeno je pet slučajeva GSE kod goveda od 1,4 miliona ukupno testiranih životinja u EU, 641 slučaj grebeža kod ovaca (319.638 testiranih životinja) i 1.052 kod koza (135.857 testiranih).

Izveštaj u celosti pogledajte na web stranici EFSA-e.

U susednoj RH je na GSE testirano ukupno 29 445 goveda i svi rezultati su bili negativni. Aktivnim monitoringom populacije odraslih goveda starijih od dve godine testirano je 7.343 životinja iz skupine rizičnih goveda kojoj pripadaju:

  • goveda koja nisu zaklana za ljudsku prehranu (uginula stoka), nego su uginula ili usmrćena na gazdinstvu (osim goveda usmrćenih u okviru suzbijanja epidemije odnosno iskorenjivanja bolesti) ili uginula ili usmrćena tokom prevoza ili u klaonici,
  • koja su zaklana iz nužde odnosno upućena na prisilno (hitno) klanje od strane veterinara nakon nesreće ili zbog ozbiljnih fizioloških ili funkcionalnih poremećaja, uključujući poremećaje središnjeg nervnog sistema,
  • koja, pri ante mortem pregledu, pokazuju kliničke znakove zarazne bolesti ili znakove na temelju kojih se može posumnjati da su zaražene ili pokazuju fiziološke ili funkcionalne poremećaje, uključujući poremećaje središnjeg nervnog sistema,

22.100 zdravih životinja namenjenih redovnom klanju i dve životinje koje su bile sumnjive na GSE, ali daljim laboratorijskim testiranjima nisu potvrđeni pozitivni nalazi.

U RH nije bilo zaraženih ovaca i koza

U susednoj RH, u 2015. godini nije bilo stada ovaca ni koza zaraženih grebežom. U nezaraženim stadima je na grebež testirano ukupno 1.618 ovaca i 508 koza.

Zabeležen je jedan slučaj atipičnog grebeža kod ovce koja nije zaklana za ljudsku konzumaciju. Jedan takav slučaj zabeležen je i u 2013. godini.

Podsećamo da je početkom 2016. godine Evropska komisija (EK) povoljno procenila implementaciju sastava monitoringa GSE u HR o čemu više pročitajte ovde.

Foto: pixabay.com, Pexels


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u