Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 27.11.2017. 10:00

Maovi: Svetli primeri mlekarske proizvodnje

Selo Maovi, nedaleko od Šapca, jedno je od retkih u Srbiji koje može da se pohvali činjenicom da je broj muznih grla veći od broja stanovnika. Ono može da posluži kao primer uspešne stočarske proizvodnje, a uprkos šteti koju je prouzrokovala suša, domaćini su spremili dovoljno stočne hrane za svoje krave.

Foto: U.S Department of Agriculture / Flickr
  • 1.025
  • 121
  • 0

Iako je svakim danom u Srbiji broj krava sve manji, u pocerskom selu Maovi, muznih grla ima sve više. Kako prenosi RTV, štale su pune goveda, u ambarima ima dovoljno hrane, a domaćini su puni optimizma i novih ideja. Svetlih primera povratka na selo i posvećivanja intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji sve je više.

Farma se ne diže preko noći

Stočar iz Maova, Slavko Pavlović, nakon više od 30 godina rada u lokalnoj samoupravi napustio je posao 2014. godine i posvetio se poslu na svojoj farmi krava. Kako tvrdi tu je "svoj na svome".

Njegov komšija i kolega, Milorad Božić, ističe da je farmu nemoguće napraviti preko noći. On se, kako napominje, stočarstvom bavi duže od četiri decenije i danas poseduje farmu sa 400 grla goveda. Božić tvrdi da od bavljenja stočarstvom može da se živi i da se zaradi, ali su odricanja ogromna. Ko hoće ozbiljno da se bavi tim poslom mora da se odrekne svih zadovoljstava, jer za to naprosto nema vremena, naglašava Milorad.

Državna davanja - slamka spasa mlekarskoj proizvodnji

Mada je ova godina bila loša, a suša je učinila svoje, na Pavlovićevom i Božićevom gazdinstvu biće dovoljno stočne hrane. Međutim, i Slavko i Milorad saglasni su u vezi s tim da su državna davanja "slamka spasa" u mlekarskoj proizvodnji. Ipak, selo Maovi, nedaleko od Šapca, jedno je od retkih u našoj zemlji koje može da se pohvali činjenicom da je broj muznih grla veći od broja stanovnika i ono zasigurno može da posluži kao primer uspešne stočarske proizvodnje.

Foto: U.S Department of Agriculture / Flickr


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Krave Mlečno govedarstvo Proizvodnja mleka Mlekarstvo Poljoprivreda Stočarstvo Maovi Šabac Agroklub Milorad Božić Slavko Pavlović Muzne krave Govedarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.