Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovni pilići
  • 08.04.2019. 12:00

Milan Tomić: Velikih para u tovu nema, ali postoji brzina okretanja tog novca

"Početnicima bi poručio da ne računaju prvo i da ne gledaju zaradu, a sve uslove za uzgoj moraju da zadovolje. Zarada zavisi od količine. Na kilašima uvek imaš neku sigurnost zarade, a na onima od tri kilograma možeš da izgubiš veliki novac, ali i da dobro zaradiš. Velikih para u tovu nema, ali postoji brzina okretanja tog novca", kaže uzgajivač tovnih pilića iz šumadijskog sela Milan Tomić.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.863
  • 83
  • 0

Proleće je, mnoga gazdinstva na selu kupuju tovne piliće za dalji tov za sopstvene potrebe. Pratili smo trag zadovoljnih šumadijskih kupaca u selima opštine Topola i došli do uzgajivača tovnih pilića Milana Tomića iz Kloke. Ovim se bavi poslednjih desetak godina, a živinarstvom od 1990. godine. Kaže, njegova sezona je već odavno počela.

Kada i koliko živini treba davati vode?

Uzgoj piladi od februara do novembra

Kreće sa uzgojem od februara do novembra meseca. Proizvodi mahom 'kilaše' - pilad od jednog kilograma koje tovi do 25 dana. "Uzgajam i veće - oko 3 kilograma težine, koji su stari do 40, 50 dana, i koji su malo zrelijeg mesa. Tovom pilića bavim se 10-tak godina, a živinarstvom već 30 godina; prvo sam uzgajao koke nosilje, proizvodio konzumna jaja i drugo“," kaže Milan.

Godišnje proizvede više stotina tovnih pilića, a dok su mali, uzima ih od uzgajivača iz tri sela dalje, koji ima matično jato, inkubatore i izvodi piliće. Zašto je onaj koji izvodi piliće važan u procesu uzgoja tovne piladi, Milan kaže da je to prvi uslov uspešnog uzgoja.

"Prvi uslov za uzgoj pilića je dobro i zdravo matično jato koje izvodi dobro i zdravo pile. U objektu, u kojem smeštamo piliće treba da bude 32 stepena temperatura, ne sme da zahladni. Potrebno je da primi neophodne vakcine, da je dobar protok vazduha u objektu i da imaju hrane dobro kvaliteta i vode, non stop na raspolaganju".

Prvi uslov za uzgoj pilića je dobro i zdravo matično jato (Foto: Julijana El Omari) 

Bitno zdravstveno stanje pileta, ali i svi uslovi uzgoja

Pošto je telesna temperatura pilića 38 stepeni, važno je da, od prvog do petog dana njihovog uzgoja u objektu u kojem borave bude oko 32 stepena. Najpre se vakcinišu protiv bronhitisa, a nakon dve nedelje protiv virusa gambora, a onda i od kuge. Prostorija u kojoj borave mora da bude dezinfikovana, a voda koju piju čista. Zbog količine amonijaka u vazduhu, ventilacija je više nego neophodna.

Mnogi uzgajivači u kućnim uslovima imaju brigu uginuća piladi, pa je zadovoljenje svih gore nabrojanih uslova važno, ali i zdravstveno stanje pileta.

"Kad je pile zdravo i svi uslovi su zadovoljeni, neće biti uginuće, a neko dozvoljeno uginuće je do tri odsto“, objašnjava uzgajivač iz Kloke.

Takođe i kvalitet mesa jednog pileta, ogledalo je uslova u kojima je uzgajano i smeše kojom je hranjeno.

"Kvalitet mesa zavisi najviše od zdravlja pileta. Ako je pile zdravo, ne leči se, dobar je kvalitet mesa, a zavisi i od hrane koja se pravi; šta ima u toj hrani, kakvih sastojaka. Kad kupuješ hranu, prva smeša koju daješ treba da sadrži 22 odsto proteina, druga smeša treba da sadrži 19 odsto proteina i treća 17. Pravim svoju hranu kad imam dosta kukuruza i žita, kupujem soju i ono što nemam."

Kvalitet mesa jednog pileta, ogledalo je uslova u kojima je uzgajano i smeše kojom je hranjeno (Foto: Julijana El Omari)

Početnicima, koji su usmereni samo na zaradu ne preporučuje ovaj posao

Milan Tomić kaže da kad bi se ovaj posao radio na nekoliko desetina hiljada tovnih pilića godišnje, bio bi vrlo unosan.

"Raditi u stotinama je dovoljno za neko 'životarenje', inače ovaj posao nije naporan - kad čovek ima volje, ako nema, onda sedi ispred prodavnice i pije piće, a meni još uvek nije ni naporno ni teško".

Ipak, početnicima, koji su usmereni samo na zaradu - ne bi preporučio ovaj biznis.

"Početnicima bi poručio da ne računaju prvo i da ne gledaju zaradu, a sve uslove za uzgoj moraju da zadovolje.  Zarada zavisi od količine. Na kilašima uvek imaš neku sigurnost zarade, a na onima od 3 kg možeš da izgubiš veliki novac, ali i da dobro zaradiš. Velikih para u tovu nema, ali postoji brzina okretanja tog novca“, kaže uzgajivač tovnih pilića iz šumadijskog sela.


Foto prilog


Tagovi

Stočarstvo Pilići Tovni pilići Kvalitet mesa Milan Tomić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...