Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čobanica
  • 14.08.2018. 18:15

Milica Ćirić: Knjigovođa, koja vikendom čuva ovce!

Dok joj "Oj Milice, čobanice" odzvanja u ušima, ova mlada devojka vikend provodi na Staroj planini.

Foto: Novosti / V. Ćirić
  • 1.989
  • 220
  • 0

Milica Ćirić je master ekonomista iz Pirota, koja kad god ima vremena - čuva ovce! Stado od tridesetak ovaca i nekoliko koza nalazi se u selu Nišor, na Staroj Planini. Kaže da je ovce zavolela još od malena, a tu ljubav joj je usadila baka, sa majčine strane. Pomagala joj je oko stada, a ona joj je pevušila pesmu "Oj Milice, čobanice".

"Koristim svaki slobodan trenutak, naročito vikende, da dođem ovde i brinem o stadu. Subotom i nedeljom sam uglavnom ovde, uveče odem u grad i kao i druge devojke izađem sa momkom. Ostalih dana radim knjigovodstvo, brinem o saldima, crnom i belom stornu i slično. Ovo mi u neku ruku dođe i kao relaksacija", ispričala je Milica za Novosti

Već brine i o predstojećoj zimi. Sezona je bila kišna, pa nije pripremljeno dovoljno hrane za stado. Ipak, MIlica veruje da će nastavak leta biti sunčan, a možda i jesen, kako bi prikupila dovoljno sena.  

Stočarstvo kao predmet sprdnje

U pirotskom kraju ima oko 10.000 ovaca. Milica kaže da je godinama ovčarstvo, kao i stočarstvo uopšte bilo predmet sprdnje. Kako kaže, deca su učena da ovce, krave i koze zaudaraju, da se treba kloniti njih, da će svako ko ne bude učio morati da čuva ovce.

"Zapadnoevropski farmeri i njihovi potomci ponosni su na svoju stoku i diče se kad imaju dobro stado. Kod nas se poslednjih godina stvari menjaju, ali je, kao i za sve drugo, potrebno vreme. Nijednog momenta se nisam postidela što volim ovce i čuvam ih", tvrdi MIlica.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Milica Ćirić Nišor Ovce Stara planina Čobanica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.