Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 28.08.2020. 10:00

Ministarstvo odobrilo dva miliona evra za otkup junadi

Redakcija Agrokluba dobila je informaciju od Udruženja Agroprofit da je Ministarstvo odobrilo tražena dva miliona evra za otkup junadi. Kupac će odmah morati da plati robu, a država isplati premije.

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 2.816
  • 570
  • 0

Prema informacijama koje su dospele do Udruženja "Agroprofit", Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodopivrede privodi kraju izradu modela za pomoć gazdinstvima koja su doživela zastoj u prodaji utovljene junadi.

Ministarstvo očekuje da će sa dva miliona evra podstaći prodaju junadi uvođenjem dodatnih premija za isporučena grla. To je bio i predlog farmera okupljenih u Proizvodnu grupu pri udruženju. Problemi su započeli još u februaru kada je stao i simboličan izvoz junetine iz Srbije, a sve se dodatno komplikovalo u vreme pandemije i gubljenja turističke sezone u mnogim zemljama sveta.

Kako nam je pojasnio Čedomir Keco ispred ovog Udruženja, država odobrava dva miliona evra da se između otkupne cene od 1,65 ili 1,7 premijama po svakom grlu 30.000 ili 35.000 dinara da gazdinstvu što u zbiru može da bude više od 2,10 evra po kilogramu.

Agroprofit: Ne dajte junad u bescenje, očekuje se pomoć Vlade Srbije

"Iz našeg prvog predloga koju su oni prihvatili, kupac mora odmah da plati svoj iznos i država vanrednu premijuDržava diktira osnovnu cenu koju mora da plati kupac i takav će verovatno raspisati poziv preko Uprave za agrarna plaćanja ko su klanice izvoznice da se prijave. Ide se na to da država reši pitanje pritiska na tržište od 10.000 do 15.000 junadi", kaže Keco za Agroklub.

Sledeće nedelje o dodatnim sredstvima

O intervenciji sa dodatnim sredstvima, što predlaže resorno Ministarstvo uvažavajući zahteve stočara, Vlada će razgovarati najverovatnije u sledeći četvrtak. Izdvajanjem od dva miliona evra u potpunosti će otvoriti novu deonicu u razvoju tovnog govedarstva, jer bi u suprotnom sva dosadašnja ulaganja izgubila vrednost, predviđanja su Agroprofita. Ministarstvo poljoprivrede u sektoru tovnog govedarstva već više godina ima predvidljiva i očekivana podsticajna sredstva, što je doprinelo da se u Srbiji gaje i najkvalitetnije tovne rase.

Otkup junadi: Još uvek se čeka intervencija države

Pomenuti model podsticaja u smanjenju pritiska na tržište ozbiljno će na ispit staviti klaničare i izvoznike od kojih se očekuje da se uključe u najavljeni posao.

U Srbiji trenutno za isporuku utovljene junadi ima oko 12.000, a možda čak i 15.000 grla, s tim što vlasnici najmanje 8.000 utovljene junadi ne mogu više čekati na kupce, jer njihova grla prevazilaze težinu od 550 - 600 kg, kažu u Agroprofitu.

Udruženje među svojim članovima Proizvodne grupe ima evidentirano oko 3.000 komada junadi u manjim gazdinstvima, a na dve velike farme još toliko.


Tagovi

Otkup junadi Čedomir Keco Cena junadi Premija Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Udruženje Agroprofit


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...