Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprofit
  • 26.08.2020. 16:00

Otkup junadi: Još uvek se čeka intervencija države

Od najave da će država pomoći tovno govedarstvo, zbog zastoja u prodaji junadi, prošlo je skoro 20 dana i izuzev najave za pomoć o tome nije doneta nijedna odluka, a u međuvremenu je ponuda utovljene junadi porasla, dok je cena u otkupu pala do 1,20 evra/kg žive mere.

Foto: JumpStory
  • 594
  • 250
  • 0

Klanica Srem Šid dnevno kolje za partnera u Turskoj 150 junadi, izvoz prema ranije sklopljenom ugovoru. Po toj obavezi ostalo je da se isporuči za kupca u Turskoj 700.000 kg junećeg mesa. Klaničaru je za ovu realizaciju posla potrebno oko 2.350 junadi.

Kako saznaje Udruženje "Agroprofit", Srem Šid će za ove potrebe prvo na liniju klanja dovesti junad iz sopstvenog tova i manjeg broja od njegovih stalnih partnera.

"S obzirom da klanica obrađuje svoju robu, Udruženje predlaže da farmeri još par dana odustanu od prodaje, a do tada će se znati i detalji oko izvoza u Kinu i prodaja žive junadi za druge zainteresovane partnere. Tokom minule nedelje farmeri su odbili niske cene nakupaca i sasvim je izvesno da će imati dovoljno mogućnosti da odustanu od trenutne prodaje", navodi ovo Udruženje.

Ipak, nakupci su uspeli da po bagatelnoj ceni preuzmu više od 1.500 junadi, ali im je to pre par dana onemogućeno u Mačvi, Sremu i Banatu, a stočari su prihvatili preporuku Udruženja da odustanu od prodaje.

Bez donete odluke

Udruženje Agroprofit se obratilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi sa predlogom da uvedu pored postojeće premije od 15.000 dinara po isporučenom junetu novu dodatnu premiju od 20.000 dinara, što bi znatno omogućilo trgovinu.

Agroprofit: Ne dajte junad u bescenje, očekuje se pomoć Vlade Srbije

"Ta mera bi dobro došla klaničarima i farmerima. Većina odgajivača smatra da je realna cena žive mere junadi 2,0 - 2,10 evra/kg, a da se u otkup uključe sve rase i grla teža od 400 kg."

Kako se navodi u saopštenju Agroprofita, od najave da će država pomoći tovno govedarstvo, zbog zastoja u prodaji junadi, prošlo je skoro 20 dana i izuzev najave za pomoć o tome nije doneta nijedna odluka, a u međuvremenu je ponuda utovljene junadi porasla, dok je cena u otkupu pala do 1,20 evra/kg žive mere.

"Ne prodajte ispod dva evra za kilogram"

Ukoliko bi klaničari platili cenu veću od 1,65 evra/kg, ovaj iznos pomoći države bio bi znatno manji, ali bi 'doveo' otkupnu cenu do 2,10-2,15 evra/kg. S obzirom da je u odnosu na sva izdvajanja vezana za ekonomske neprilike prouzrokovane pandemijom ovaj iznos manji, očekuje se realno učešće države u ovom poslu. Upravo zbog tog očekivanja intervencije države farmerima se ne preporučuje da prodaju junad po nižoj ceni od dva evra/kg, ističe se u saopštenju.

Kriza sa cenom goveđeg mesa do kraja septembra?

Proizvodna grupa Udruženja Agroprofit okuplja 240 stočara, njih 160 sada nudi više od 3.000 junadi, a grupi su se priključile i dve farme sa po još 3.000 junadi. Stočari u svojim oborima najviše tove simentalsku rasu i meleze (holštajn x simentalac).


Tagovi

Agroprofit Otkup junadi Učešće države Intervencija države Izvoz za Tursku Klanica Srem Šid Tov junadi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...