• Položaj poljoprivrednika
  • 13.01.2020. 16:00
  • Pomoravski okrug, Despotovac

Miroslav Dobrosavljević: Ko god napravi računicu, mora da beži iz poljoprivrede

Miroslav Dobrosavljević iako član domaćinstva koje je među najvećim uzgajivačima goveda u Despotovcu, planira da napusti dom i u inostranstvu se okuša kao vozač kamiona.

Foto: Jelena Gajić Đokić/ilustracija
  • 7.527
  • 1.575
  • 2

Domaćinstvo Miroslava Dobrosavljevića, iz Balajnca kod Despotovca je među najvećim uzgajivačima goveda u Opštini i samo jedno od tri u selu koje se bavi poljoprivredom. Međutim, njihova računica pokazuje da se od poljoprivrede ne može živeti, a zbog toga Miroslav planira da ode u inostranstvo da bude vozač kamiona.

Kaže da je pre pet godina živa vaga teladi bila 2,35 evra, a sada 1,9 evra. Troškovi su takođe, kaže on znatno povećani, te ko god napravi računicu na papiru, odmah mora da pobegne iz poljoprivrede.

Najveći problem nesigurnost u plaćanju goveda

Poseduju 30 grla goveda, nekoliko svinja i ovaca. Na 24 hektara uzgajaju hranu za stoku. Tri decenije proizvode sir, a tovom junadi ozbiljno se bave dve decenije. Sve što imaju stekli su od poljoprivrede. Mislili su da prošire na 50 grla godišnje, ali kažu da za tako nešto nema uslova, prenose Večernje novosti. 

Najveći problem mu je kaže Miroslav nesigurnost u plaćanju goveda. Naime, država daje subvencije od 15.000 po utovljenom govedu i 23.000 dinara po mlečnom govedu, ali isplata kasni godinu dana.

Nov traktor mogao je da se kupi osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, za jednu sezonu. Sada kupuju polovnu mehanizaciju. Kažu da im je za traktor, kupljen 1973. godine, trebalo pet bikova, a sada 12. Gorivo je mogao da kupi za pet prasadi, a sada treba da proda čak 10.

Zaposlenost u sektoru poljoprivrede u ozbiljnom opadanju

Podsećamo, najnoviji podaci pokazuju da je zaposlenost u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srbiji u ozbiljnom opadanju - 2016. U ovom sektoru je radilo više od pola miliona, dve godine kasnije taj broj je pao na 372.800. Dok je u 2016. godini u ovom sektoru radilo više od pola miliona lica (506.100), što je činilo 18,6% ukupno zaposlenih, u 2018. godini u ovom sektoru je bilo zaposleno 372.800 lica, što je činilo udeo od 15,9% u ukupnoj zaposlenosti.

Kada je reč o tome koliko je muškaraca, a koliko žena zaposleno u tom sektoru - podaci pokazuju da su muškarci u prednosti (17,7% prema 13,6% ukupne zaposlenosti), prenosi Nova ekonomija. 

Podsećamo nedavno smo pisali o tome da je anketa pokazala (i potvrdila) da nam stari stanovništvo koje se bavi poljoprivredom, da je struktura biljne proizvodnje nepovoljna, da opada broj goveda, a da nam je 90% traktora punoletno.

Lice poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji

Starosna struktura nosioca porodičnih gazdinstava je vrlo nepovoljna. Starije od 65 godina je 42,5 % poljoprivrednika, njih 27,9% ima od 55 do 64 godine, 45-54 godina ima 17,8% poljoprivrednika, a njih 8,7% ima od 35 do 44 godine. Mlađih od 35 godina je samo 3,1% od ukupnog broja poljoprivrednika. Najviše nosioca poljoprivrednih gazdinstava mlađih od 40 godina ima u regionu Šumadije i zapadne Srbije - 8.730.

Sve manje penzionera u poljoprivredi 

U Srbiji nema penzionera u poljoprivredi čija penzija iznosi više od 120.000 dinara. Broj poljoprivrednika koji uplaćuju doprinose i na taj način štede novac za treće doba smanjuje se, između ostalog i zbog toga što ili ne dočekaju penziju ili ona bude toliko mala da im se ne isplati da uplaćuju doprinose, piše Politika.

"Statistika PIO fonda kaže da su u avgustu ove godine penziju od 5.000 dinara, koliki je minimalan iznos, primala 3.553 poljoprivrednika, dok svega njih 40 prima od 55.000 do 76.000 dinara," navode u PIO fondu.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Poljoprivrednik Položaj poljoprivrednika Stočari Penzioneri u poljoprivredi Miroslav Dobrosavljević


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.