Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 11.08.2018. 08:30

Mladi stočari osnovali zadrugu za bolji plasman mleka

Sedam mladih stočara ima viziju budućnosti, a cilj im je da poboljšaju život u svom selu.

Foto: Bigstockphoto / LightField Studios
  • 498
  • 54
  • 0

Kako bi obezbedili bolji plasman mleka, sedmorica stočara osnovali su zadrugu Vojkovcima kod Topole, podno Rudnika. Cilj im je da u budućnosti podignu  mlekaru i da se bave organskom proizovdnjom. Direktor je Nikola Mijailović (21), koji je peta generacija stočara. Njegova porodica ima 20 krava. Mesečno prodaju 4.000 litara mleka, slično kao i drugi zadrugari.

"Želimo udruženi da radimo, da nastupamo na tržištu sa većom količnimom mleka. Plan nam je da se baziramo na poluproizvodima ili proizvodima, koji su sa našeg područja", rekao je mladi poljoprivrednik za RTS.

Selo mladih poljoprivrednika

Njegovo mišljenje deli i zadrugar Bojan Mijailović, koji dodaje da se nada da će na ovaj način poboljšati život na selu i da će zajedno uspeti da nešto promene. Ono što je dobra vest jeste da je njihovo selo puno mladih, a ima i mnogo višečlanih porodica. I zadrugari su mladi, rešeni da se poljoprivredom bave na savremen način.

Složni i vredni

Zadrugari su konkurisali u Ministarstvu za regionalni razvoj za nabavku priplodnih junica. Dok podsticaj države ne stigne, usmereni su jedni na druge. Kažu da zajedno rade kada god je potrebno, a u pomoć im pristižu i komšije. Jedan od problema su im putevi, ali ih uglavnom sami nasipaju i održavaju. "Bez puta ne možemo da realizujemo nijednu veću investiciju", ističe Rajko Stanimirović.


Izvori

RTS


Tagovi

Stočari Zadruga Vojkovci Mleko Nikola Mijailović Bojan Mijailović Rajko Stanimirović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.