Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krava
  • 15.09.2018. 14:30

Mlečna groznica - bolest koju izaziva nedostatak kalcijuma

Mlečna groznica je bolest koja se javlja kod krava starosti od pet do 10 godina, pre, tokom ili odmah posle telenja.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.714
  • 110
  • 0

Krave starosti od pet do 10 godina mogu da dobiju mlečnu groznicu. To je metabolička bolest, koja se bično javlja nešto pre, tokom ili odmah posle telenja. Pojava ove bolesti u vezi je sa godinama, ali i sa ishranom tokom perioda zasušenja. Krave koje su ranije imale mlečnu groznicu, lakše ponovo obole.

Siptomi mlečne groznice

Krave koje imaju mlečnu groznicu prepoznaćete po slabom apetitu, i problemima sa probavom. U početku su slabe, snižava im se telesna temperatura i nesigurno hodaju, a kasnije nisu u stanju da ustanu, nemaju snage ni da se otele, snižava im se telesna temperatura, slabo reaguju, oči su im izbuljene, hladnih su ušiju i suve njuške, a često se u ovom stadijumu javlja i nadimanje.

"Ovo je klinička forma mlečne groznice, ali postoji i subklinička forma, kod koje simptomi nisu baš najuočljiviji tj. kod krave je malo snižena telesna temperatura, ne stoji baš čvrsto na nogama, telenje joj ide vrlo sporo i slabog je apetita", kaže dipl.inž. Dejan Stanković iz PSSS Užice.

Uzroci mlečne groznice i prevencija

Mlečna groznica je kod steonih krava rezultat iznenadnog povećanja potrebe u kalcijumu, za proizvodnju kolostruma. One podmiruju te potrebe putem obroka ili iz telesnih rezervi. U vreme telenja dolazi do povećane apsorpcije kalcijuma iz creva i njegove povećane mobilizacije iz skeleta, pod uticajem hormona, pa zato lako može doći do ovog oboljenja.

"Zbog ovoga je neophodno zasušenim kravama davati obroke sa niskim sadržajem kalcijuma, kako bi se stimulisala kontinuirana mobilizacija iz telesnih rezervi. Treba povesti računa o nivou proteina i energije u hrani. Vrlo je korisno odmah nakon telenja kravama dati kalcijum, oralno ili intravenski, kako bi se sprečila pojava oboljenja", objašnjava Stanković.  


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krave Kolostrum Mlečna groznica Kalcijum Telenje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.