Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 24.03.2018. 12:30

Mlečno govedarstvo i konji izbor mladog Slobodana Ranisavljevića

Česta je izreka "Selo hvali, a u gradu živi". Мeđutim, ta izreka ne važi za porodicu Ranisavljević iz sela Babina Luka u blizini Valjeva. Slobodan Ranisavljević, mladi poljoprivrednik iz tog sela, pravi je primer koliiko opstanak mladih na selu vredi, i ima budućnost.

Foto: Slobodan Ranisavljević
  • 1.075
  • 164
  • 0

Slobodan Ranisavljević ima 26 godina i zajedno sa roditeljima vredno radi, baveći se ratarstvom i stočarstvom u selu Babina Luka kod Valjeva. Tako ova porodica gaji junice i bikove simentalske rase, a raspolažu sa 10 hektara zemlje.

"Trenutno imamo 15 krava simentalske rase, od kojih ostavljamo telad za svoje potrebe. Mušku telad gajimo za bikove, dok žensku telad ostavljamo za junice. Trenutno imamo 10 bikova i pet junica. Prodaju na veliko ne vršimo, a u planu je i proširenje proizvodnje", započinje priču ovaj mladi domaćin.

Hrana za stoku predstavlja problem

Od ratarskih kultura Ranisavljevići pretežno seju kukuruz, pšenicu i ječam, a tu je i sva potrebna mehanizacija za lakšu obradu zemlje. Protekle godine većina ratarskih kultura je podbacila, pa kod ovih vrednih domaćina hrana za stoku predstavlja i najveći problem.

"Pretežno sejemo kukuruz, na osam hektara, a ove godine smo sejali sedam hektara livade i pet hektara pod pšenicom i ječmom. Najveći problem je hrana za stoku. Protekla godina je bila loša - od 60 prikolica silaže na devet hektara kukuruza, prinos je gotovo bio prepolovljen. Hranu smo primorani da kupujemo i do sada smo već kupili vagon koncentrisane hrane. Imamo svu potrebnu mehanizaciju, sem kombajna za žito, koji je u planu naredne godine. Mehanizacija je malo starija, ali dobro očuvana", kaže Slobodan.

Ranisavljevići i pored loše ratarske godine svoja goveda hrane raznovrsno, u prvom planu su seno i silaža, a kada zatreba na meniju za stoku nalaze se i premiksi. 

Krave
U planu je proširenje proizvodnje

Subvencije nisu dovoljne, ali cena mleka zadovoljavajuća

Iako imaju umatičena grla i nosioci su subvencija, Slobodan ističe da bi za ozbiljnu proizvodnju i ostanak na selu njih trebalo povećati: "Trenutno subvencije na krave iznose 25.000 dinara, a mogle bi biti malo veće, bar do 30.000 po grlu. Po bikovima su oko 10.000. Na zemlju nismo imali prošle godine subvencije, ove godine se nadamo da će biti".

Mleko se predaje Imleku, a Slobodan ističe da su cenama zadovoljni, jer trenutna iznosi 35,5 dinara po litru. Napominje da se u odnosu na somatske ćelije menja cena. Tako je u februaru znosila tri dinara manje. "Ranije su ispalate kasnile, a sada je situacija mnogo bolja - do svakog 20. u mesecu stižu isplate za mleko", kaže mladi Ranisavljević.

Proširenje proizvodnje u planu

Ranisavljevići imaju u planu i proširenje proizvodnje, kao i kupovinu novih grla stoke, a Slobodan veruje da za mlade koji vole i žele da ostanu na selu uvek ima ideja.

"U budućnosti ćemo biti orijentisani uglavnom na stočarstvo i ratarstvo. Kod drugih vrsta proizvodnje treba dosta vremena i dodatnog posla. Ja sam kao mali držao pčele, imao sam preko 20 košnica, ali sam nažalost to zapustio. Sada imam u planu manji ranč ili salaš, jer sam i veliki ljubitelj konja. Želimo da napravimo manji ranč na placu koji se nalazi pored puta, na kome će biti dosta stoke. Selo je lepo, sređeno je i verujem da će svako ko dođe moći da uživa u ovoj prirodi", zaključuje Slobodan Ranisavljević.


Tagovi

Slobodan Ranisaljvević Mleko Babina Luka Simentalska rasa Mlečno govedarstvo


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.