Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrovac na Mlavi
  • 26.09.2015. 16:00

Mlečno govedarstvo - troškovi se jedva pokrivaju

I pored niske otkupne cene mleka, veliki broj proizvođača ostaje u ovoj grani.

  • 382
  • 62
  • 0

Tržište mleka u Republici Srbiji podložno je turbulencijama. Proizvođači mleka uglavnom su nezadovoljni otkupnom cenom.

Zbog specifičnosti proizvodnje i čuvanja mleka, tržište je veoma nestabilno. Ove godine farmerima su dodatan problem stvarale i velike količine mleka uvezene iz EU. Međutim, i pored toga, veliki broj proizvođača ostaje u ovoj grani. Nezadovoljstvo je prisutno i u mnogo razvijenijim zemljama, poput Nemačke i drugih evropskih zemalja, a nedavno smo svedočili masovnim protestima evropskih farmera, koji su izazvani nezadovoljstvom niskim otkupnim cenama mleka.

Zaokružena proizvodnja mnogo isplativija

Farma porodice Obradović

Porodica Obradović iz sela Burovac, blizu Petrovca na Mlavi, već se dugo bavi mlečnim govedarstvom. Pored toga, bave se i ratarstvom radi proizvodnje stočne hrane, jer ovako zaokružena proizvodnja je mnogo isplativija, nego da se bave samo jednom granom poljoprivrede. Teško bi tada uspevali da izvuku pozitivan rezultat.

Aleksandar Obradović, stariji sin, inače po obrazovanju doktor veterinarske medicine, o svom gazdinstvu kaže: "Na gazdinstvu imamo 40 grla, krava i junica, čime spadamo među srednje proizvođače u ovom kraju. Bavimo se proizvodnjom mleka. Od ratarskih useva sejemo lucerku, detelinu, pšenicu, ječam i kukuruz na oko 35ha i koristimo ih kao stočnu hranu".

Rizična proizvodnja

siliranje
Žetva kukuruza za silažu

Poljoprivredna proizvodnja sa sobom nosi mnoge rizike, koji bi se povećanjem raznovrsnosti proizvodnje mogli smanjiti, ali se istovremeno smanjuje i produktivnost. Pravi dokaz tome su dve uzastopno ekstremne godine kada su klimatski uslovi u pitanju. Prošle godine velike kiše i puno vlage donele su brige mnogim ratarima, a posledično tome, zbog kvaliteta hrane za stoku, i stočarima.

S druge strane, ova godina je bila ekstremno sušna i ratari su opet "platili danak", ali i ovoga puta, naravno, posledice osećaju i stočari, pre svega zbog kvaliteta hrane, ali i zbog njene cene. Neki su do te mere ugroženi da razmišljaju i o smanjivanju stočnog fonda, jer kada se zaređaju dve ovakve ekstremne godine, teško koji današnji poljoprivrednik može da podnese posledice, bez većih problema.

Uspešna stočarska proizvodnja uslovljava i ratarsku proizvodnju na gazdinstvu. Obradovići rizike, koje nosi ova vrsta proizvodnje, donekle ublažavaju proizvodnjom stočne hrane na gazdinstvu. Za sebe kažu da su upravo zbog zaokružene proizvodnje, ratarstva i stočarstva, u nešto povoljnijem položaju od nekih koji se bave samo jednim vidom proizvodnje.

Niži prinosi, ali i lošiji kvalitet

Zbog suše, upitan kvalitet silaže

U odnosu na prošlu godinu, prinosi skoro svih ratarskih kultura su niži. Uzrok tome su ekstremno viske temperature i suše. "Ove godine nije samo niži prinos kukuruza, već je i kvalitet lošiji. Manje je zrna, stabljike su se prerano osušile. Ratarske kulture gajimo za svoje potrebe. Upravo pripremamo silažu, za koju nismo sigurni da li će biti dovoljna da pokrije potrebe”, objasnio je Obradović.

Još preostaje nada u bolju budućnost

Mlečno govedarstvo u ovom momentu muče brojni problemi, a naš sagovornik kratko objašnjava kakvo je sadašnje stanje, ali i daje svoju procenu opstanka u ovoj proizvodnji u budućnosti."Trenutna otkupna cena mleka je veoma niska. Prihodi omogućavaju pokrivanje troškova, ali ne i zaradu.Trenutno ne vidim perspektivu u ovoj proizvodnji, ali se nadam da će se stanje u budućnosti poboljšati. Ukoliko uslovi budu bolji, ostaću posvećen ovoj proizvodnji, ali bih pored toga želeo da imam posao u struci", jasan je bio Obradović.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Tagovi

Mleko Otkup Cena Ratarstvo Kukuruz Ječam Prinosi Aleksandar Obradović Petrovac na Mlavi Burovac Lucerka Detelina Otkupna cena Nezadovoljstvo Zaokružena proizvodnja Silaža Kvalitet hrane Stočni fond


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".