Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 12.07.2017. 12:00

Mlekarska i ratarska proizvodnja u Čurugu

Ratarstvo i stočarstvo su čini se, kao i nekada, nerazdvojne grane bar kada je reč o poljoprivrednoj delatnosti u Vojvodini. To potvrđije i porodica Radišić, iz Čuruga. Najkvalitetnijim delom prinosa oni hrane svoje krave, a ostatak prodaju otkupljivačima.

  • 1.467
  • 103
  • 0

Ratarstvo i stočarstvo su čini se, kao i nekada, nerazdvojne grane bar kada je reč o poljoprivrednoj delatnosti u Vojvodini. Da je to tako potvrđuje i porodica Radišić, iz Čuruga, koja se pored te dve delatnosti bavi i proizvodnjom sira nadaleko čuvenog po kvalitetu. Međutim, prema rečima domaćina Petra Radišića, nosioca tog porodičnog gazdinstva mleko i sir ne nastaju u mlekari, već na njivi gde se gaji kvalitetna hrana neophodna za ishranu njihovih krava.

Najkvalitetniji rod ide u stočni hranu

Na površini od 100 ha Radišići gaje kukuruz, soju, pšenicu i lucerku. Oni imaju dvadesetak muznih krava rase crni holštajn. Prema Petrovim rečima, nivo agrotehnike je dosta podignut kada je ratarstvo u pitanju, ali su poslednjih godina vremenske prilike uticale na to da u proseku svaka druga godina bude prinosna. Ono što je Radišić zapazio je da kako su prinosi bivali bolji, od 2012. godine do danas tako su se cene ratarskih kultura smanjivale.

Ova godina mnogo lošija od prošle

Osim za ishranu svojih grla porodica Radišić svoje ratarske prinose prodaje i lokalnim otkupljivačima. Za razliku od prošle, kako tvrdi veoma dobre godine, ove godine se naslućuju manji prinosi o čijim brojkama će moći da se govori tek na kraju sezone. Vremenske prilike već su učinile svoje, a Petar veruje da ni tržište neće dati svoj doprinos poboljšanju situacije.

Teško je zadržati optimizam

Iako, ima uspešnu proizvodnju mleka i sira, Radišić nije optimista. On kaže da ni sam nije siguran koliko će još uspeti da se prilagođava svemu što nestaje i nedostaje. O tome kako uspeva da održi uspešnu ratarsku i stočarsku proizvodnju i tome šta bi država trebala da čini kako bi olakšala bavljenje poljoprivredom njemu i drugim paorima Petar govori u video prilogu:

Foto: 1447441/Pixabay


Tagovi

Stočarstvo Ratarstvo Mlekarstvo Poljoprivreda Petar Radišić Čurug Vojvodina Krave Mlečno govedarstvo Stočna hrana


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]