Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mionica
  • 23.12.2017. 16:30

Mlekarska proizvodnja u Osečenici

Milisav Vujić iz sela Osečenica, kod Mionice, tvrdi da bavljenje stočarstvom danas u Srbiji nije lako, naročito u teškim ratarskim godinama poput 2017. On dodaje da je posao naporan, jer održavanje farme i priprema stočne hrane zahteva mnogo konstantnog rada. Dodatni problem je i niska cena mleka.

Foto: Print Screen Youtube / Vertigo Produkcija
  • 1.944
  • 93
  • 0

Mada ima najviše voćara, opština Mionica može se poslednjih godina pohvaliti i sa sve više farmi krava. Stočara nema mnogo u tom kraju, ali je uglavnom reč o porodičnim proizvodnjama, koje se unapređuju i generacijski nasleđuju.

Takva je priča i porodice Vujić iz sela Osečenica. Na govedarstvo se sa isključivog ratarenja prebacio sadašnji nosilac gazdinstva Milisav Vujić i to još '80-ih godina. Do tada su se svi u porodici bavili raznim drugim granama poljoprivrede.

Naporan i neprekidan rad

Sa početnih nekoliko grla, do 13 muznih krava danas i još nekoliko junica Milisav tvrdi da nije bilo lako doći, naročito u teškim ratarskim godinama poput 2017. On dodaje da je posao naporan, jer održavanje farme i priprema stočne hrane zahteva mnogo konstantnog rada. Vujić objašnjava da ga je, kada je reč o stočnoj hrani, spasilo to što je posejao malo više useva, pa će uprkos prepolovljenom rodu biti dovoljno sena i silaže, ali ne i slame.

Po slamu u Vojvodinu - na pašu na Divčibare

Slama će ove godine biti problem za mnoge stočare, jer je generalno zbog suše nema, a posebno je to izraženo u Mionici i okolini. Cena od oko 200 i više dinara po bali je, kako naglašava Milisav, previsoka, pa će se po ono što bude nedostajalo ići u Vojvodinu. Kada je reč o ishrani, krave porodice Vujić u proleće odlaze u Divčibare, gde do jeseni borave u prirodi i na livadi. O njima svakodnevno brinu Milisavovi roditelji i takav sistem odgajanja se kod nekih grla pokazao zaista produktivnim.

Cena mleka i dalje niska

Ovaj proizvođač već godinama mleko predaje mlekari svakodnevno. Trenutni prosek je do 200 litara mleka dnevno, osim u periodima kada su krave steone. Cenom mleka, nažalost, nije ni Milisav zadovoljan, jer je prema njegovom, ali i mišljenju ostalih farmera - niska. Kako Vujić ističe, ovih godina se sejalo malo više, pa osim dokupljivanja slame, na sreću, za njegovu farmu neće biti većih izdataka. Ipak, broj grla će zbog starosti morati biti smanjen, a na sazrevanje podmlatka će se još malo sačekati.

Teška situacija za srpske stočare

Uopšteno posmatrano, Milisav Vujić kaže da je situacija u stočarstva u Srbiji dosta teška. Kako se on snalazi i kako uspeva da se isbori sa problemima i izazovima koje sa sobom nosi savremena mlekarska proizvodnja pogledajte u video prilogu:

Foto: Print Screen Youtube / Vertigo Produkcija


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Mleko Mlekarstvo Stočarstvo Mionica Osečenica Milisav Vujić Cena Stočna hrana Agroklub Krave Govedarstvo Stočna hrana


Partner