Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pohod medvedice
  • 20.09.2019. 13:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prusci, Novi Grad

Mrka medvedica u Pruscima usmrtila pet ovaca i dvoje jagnjadi

Pretpostavlja se da je mrka medvedica, sa dva mladunčeta, u potrazi za hranom, napustila utočište na Grmeču, preplivala Sanu ili Unu i stigla pod Kozaru pa tako stigla i na ovo imanje.

Foto: Arhiva Vatroslava Dejanovića
  • 247
  • 25
  • 0

Vijugav, makadamski, šumski put vodi kroz retko naseljeno selo Prusci kod Novog Grada. Rekli bi, onako narodski, od nekadašnjeg gusto naseljenog sela, ostalo je "trči, trči, pa kuća". Sasvim je jasno da ovde nema mnogo stanovnika, ali, ruku na srce, priroda lepotom ostavlja bez daha. Iz tog razloga nije ni čudo, što se mnogi koji su odavde odselili, tu ipak vraćaju i na porodičnim kućištima prave vikendice.

Vatroslav Dejanović: Bojim se da dovedem porodicu u vikendicu

A tamo gde nema mnogo ljudi, izgleda životinje "kolo vode". Tako se u ovim krajevima još prepričava kako je nedavno, na imanje porodice Dejanović u Pruscima "svratila" kapitalka, mrka medvedica, teža više od 200 kilograma i to u pratnji dva mladunčeta. Srušila je ogradu, ušla u tor i usmrtila čak pet ovaca i dvoje jagnjadi, koje je porodica Dejanović uzgajala pored porodične vikendice, okružene gustom šumom.

Vikendica je okružena gustom šumom

"Mi ovde imamo vikendicu i ja zaista često dolazim zbog naših ovaca, kojih smo imali 15. Šta se desilo, ja sam video tek sutradan kada sam došao da obiđem ovce. Prizor je bio jeziv, ubijeno je bilo pet ovaca i dvoje jagnjadi. Bilo je jezivo, ograda probijena, strašno. Sve ima dokumentovano jer je postavljena kamera sve snimila. Ja se zaista sada bojim da ovde za vikend dovedem porodicu, a i ostale ovce sam premestio u Kostajnicu. Nadam se da će lovci pronaći rešenje za ovaj problem", kaže vlasnik imanja, Vatroslav Dejanović.

Nadležna komisija obišla je teren, kako bi popisala pričinjenu štetu, koja je procenjena na oko 1. 200 KM (74.400 dinara).

Lovcima "vezane" ruke - mrka medvedica je zaštićena divljač

Ovaj događaj uznemirio je i druge meštane ovog sela, ali i meštane onih susednih. Prema snimku nadzorne kamere, ali i tragovima, utvrđeno je da je reč o kapitalnoj ženki mrkog medveda, sa dva mladunčeta. Lovci kažu da u ovakvim situacijama ne mogu mnogo toga da urade.

"Na ovom području ova vrsta nema stanište i spada u zaštićenu divljač. Iz tog razloga, lovci ne smeju da ih odstrele. Pretpostavlja se da je mrka medvedica, sa dva mladunčeta, u potrazi za hranom, napustila utočište na Grmeču, preplivala Sanu ili Unu i stigla pod Kozaru pa tako stigla i na ovo imanje. Mi smo obavestili sve nadležne i Lovački savez Srpske i resorno ministarstvo. Rečeno nam je da se ova vrsta ne sme uznemiravati već samo pratiti. Jednostavno, takvi su propisi", kaže sekretar Lovačkog udruženja "Srndać" iz Svodne kod Novog Grada, Miroslav Žujić.

Stravičan prizor zatekao je Vatroslav Dejanović

On kaže da je ova ženka primećena pre više od dva meseca na ovom terenu i da je eventualno moguće jedino uspavljivanje ove vrste.

Medveda sve više

Međutim, mrka medvedica, koja je poharala domaćinstvo porodice Dejanović, izgleda da nije jedina na ovom području.

"Od tog trenutka kada se to desilo, primetili smo čak od četiri do pet primeraka ove vrste, među njima je, koliko do sada raspolažemo informacijama i jedan mužjak, a tu su i mladunci, pre svega ova dva koja su pratila medvedicu u Pruscima. Primetili smo da oni "šaraju" od novogradskog do dubičkog područja, verovatno tragajući za hranom. Mi ćemo pratiti upustva nadležnih i dalje pratiti njihovo kretanje", zaključuje Žujić.


Foto prilog


Tagovi

Pohod medvedice Medvedi u selu Zaklane ovce Vikendica Vatroslav Dejanović Miroslav Žujić Lovci


Autorka

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.