Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 23.07.2023. 18:00

Muške piliće više neće ubijati - naučnici pronašli rešenje

U izraelskoj laboratoriji su otkrili polno povezanu genetsku osobinu koja zaustavlja razvoj muških embriona ubrzo nakon polaganja jaja.

Foto: Depositphoto/chayakorn
  • 1.181
  • 105
  • 0

Sedam miliona jednodnevnih muških pilića se ubije svake godine, mlevenjem na živo, gušenjem i sličnim metodama jer ne nose jaja ili nisu rasa za proizvodnju mesa. Izraelska laboratorija je pronašla rešenje, izvestio je Reuters.

Rešenje u genetici

Dr Juval Sinamon i njegov tim otkrili su polno povezanu genetsku osobinu koja zaustavlja razvoj muških embriona ubrzo nakon polaganja jaja.

"Uzmemo jajašca i aktiviramo genetsku osobinu pomoću osvetljenja plavim svetlom koje odmah uzrokuje da mužjaci prestanu da se razvijaju. Ženke ne nose tu osobinu i potpuno su genetski nemodifikovane, kao i konzumna jaja koja polažu", objasnio je Sinamon.

Dakle, iz jaja se izlegu samo ženke. Neizležena muška jaja mogu se koristiti u druge svrhe kao što je hrana za životinje, pojašnjavaju.

Na tržištu za dve godine

Jarit Vejnberg, izvršni direktor "Poultry by Huminn", koji ima licencu za komercijalizaciju istraživanja, želi da donese tehnologiju u inkubatore širom sveta.

Uvodi se zabrana ubijanja muških pilića u celoj EU - šta to znači za tržište?

“U naprednim smo razgovorima sa kompanijama za genetiku i naše metoda će se videti na tržištu u roku od dve godine. To će rešiti veliki problem za industriju.”


Tagovi

Muški pilići Ubijanje muških pilića Genetska osobina Naučno istraživanje Konzumna jaja Genetika u stočarstvu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.