Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muve na kravama
  • 29.01.2023. 18:00

Muve napadaju: Rešenje su zebra šare na kravama?

Rezultati istraživanja na zebrma pokazala su da šare deluju i na kravama. Kako?

Foto: Depositphotos/iardcom
  • 210
  • 72
  • 0

Veliki problem kod uzgajanja krava su muve koje napadaju i grizu. Zbog toga su životinje izložene stresu, manje pasu i konzumiraju hranu, lošije spavaju, grupišu se, nervozne su i to dovodi do više ozleda.

Šteta koju uzrokuju muve u američkoj stočarskoj industriji iznosi oko 2,2 milijarde dolara godišnje. Zato je studija objavljena u PLoS ONE donela zanimljivost za stočare.

Zbunjujuće šare

Dakle, tim japanskih istraživača primenio je rezultate koje su dobili ispitivanjem na zebrama. Obojenost ovih životinja u formi crno-belih pruga sprečava napade i odvraća insekte. Pretpostavlja se da šare deluju zbunjujuće za sistem detekcije pokreta koji kod muva kontroliše prilaz i sletanje.

U eksperimentu je korišćeno šest crnih japanskih krava koje su prošle kroz tri tretmana. U prvom slučaju je na njima oslikan prugasti zebra dezen, a celi posao je trajao pet minuta po jednoj životinji. Zatim su oslikane crne šare i treći tretman je potpuno crna površina.

Pratili su njihovo ponašanje kroz devet dana uz fotografisanje visokom rezolucijom u redovnim intervalima kako bi prebrojali insekte na govedima. 

Da li će bojenje postati praksa?

Zaključak je da je broj muva na kravama obojenim crno-belim prugama bio znatno niži od onih koje nisu bile tretirane i koje su bojane samo crnim prugama. Istraživači su naveli da bi bojenje netoksičnim materijalima moglo biti jeftinije, zdravije za stoku i bolje za okolinu, jer industrija goveda obično koristi pesticide protiv muva.

Rešite se muva na prirodan i jednostavan način

Studija bi se trebalo ponoviti sa mnogo većom veličinom uzorka i različitim rasama krava. Kako bi se ova metoda mogla primeniti u uzgoju životinja trebaće obezbediti efikasnije tehnike koje osiguravanje postojanosti crno-belih pruga na stoci tokom sezone ugriza od tri do četiri meseca.


Tagovi

Uzgajanje krava Muve i krave Pruge Zebra print


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.