Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IBR
  • 04.01.2021. 18:00

Na farmama goveda u Švajcarskoj potvrđen infektivni rinotraheitis

Reč je o infektivnoj respiratornoj bolesti, koja se odlikuje brojnim simptomima od groznice i kašlja, do neplodnosti i pobačaja. Zaražene životinje su usmrćene kako se bolest ne bi širila.

Foto: Foto: Bigstock/format35
  • 123
  • 13
  • 0

Infektivni goveđi rinotraheitis (IBR) potvrđen je kod krave u regiji Prättigau/Davos na istoku Švajcarske, piše agrarheute. Reč je o visoko zaraznoj respiratornoj bolest koju izaziva goveđi herpesvirus (BHV-1). Odlikuje se simptomima poput groznice, kašlja, depresije, gubitka apetita, iscetkom iz nosa, konjunktivitisom, padom proizvodnje mleka, neplodnosti i pobačajima. Međutim, neke životinje ne moraju da pokazuju simptome, a znak zaraze su antitela u krvi i mleku.

Zatvorene farme na kojima je utvrđena bolest

U sklopu tamošnjeg programa nadzora pobačaja kod goveda otkrivena je sumnja na IBR u kantonu Graubinden. Životinja je zaklana, a farma zatvorena. Analizom u laboratoriju potvrđeno je da se radi o ovoj bolesti, a pregledom ostalih životinja, BHV-1 utvrđen je kod još dva goveda.

Kako su istakli veterinari, virus se prenosi kontaktom između životinja na farmama, a moguć je i prenos tokom letnje ispaše.

Navedena bolest otkrivena je na još četiri farme koje su smeštene u krugu od 20 km od prve kontaminirane. Sve su stavljene pod karantin, a životinje testirane na BHV-1. Analizom, navode, nije bila moguća identifikacija tog virusa, međutim, šest ih je bilo pozitivno na BHV-2 koji je uzročnik raka vimena kod goveda koji se obično javlja u alpskim regijama.

Poslednji slučaj pre četiri godine

Treba napomenuti da još uvek nije utvrđeno kako je patogen BHV-1 dospeo na farmu. Sve pogođene su zatvorene na 30 dana, a moći će normalno da posluju nakon naknadnog negativnog testa.

IBR se masovno prvi put pojavio u Švajcarskoj 1977. godine, a protiv njega se borilo drastičnim merama. Program usmrćivanja životinja počeo je 1983. godine, a nakon 10 godina i troška od 135 miliona švajcarskih franaka bolest je iskorenjena u toj državi.

Poslednji slučaj desio se 2016. godine, kada je zaražena stoka uvezena iz Austrije.

Inače, IBR nije izlečiv, a ako je životinja zaražena patogen BHV-1 ostaje dugo u nervenom sistemu onih koje na pokazuju simptome. Bolest može ponovno da izbije u bilo kom trenutku, na primer, kada je stoka pod stresom. Tada se izlučuju virusi koji mogu da zaraze druge životinje. Bolest je bezopasna za ljude.


Tagovi

IBR Infektivni rinotraheitis goveda Goveđi herpesvirus BHV-1 Švajcarska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.