Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži ovan
  • 19.09.2021. 19:00
  • Mačvanski okrug, Bogatić

Najteži ovan na Sajmu Mića ima 186 kilograma

Imam genetiku od uveženih, s tim što su neki proizvedeni ovde kod mene. Mića je na primer, treća generacija tih, kaže stočar iz Bogatića Goran Čolić.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.587
  • 454
  • 0

Uz najtežeg bika na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu Miška, titulu najtežeg ovna među virtemberg rasom, a i uopšte je Mića sa 186 kilograma vlasnika Gorana Čolića iz Bogatića.

Mića - nemačko poreklo, srpski uzgoj

Ovaj mačvanski stočar već se 20 godina bavi ovčarstvom, a poslednjih 17 uzgaja samo virtemberg ovce. Najviše mu se sviđa ova rasa, kaže Čolić za Agroklub, jer je krupna, jake konstrukcije i dobre su majke koje daju dosta krupnu jagnjad koja brzo stigne za dalju prodaju.

"Sada imam 198 ovaca i 19 ovnova za priplod različite linije. Strogo vodim računa o genetici. Sad trenutno imam pet ovnova uveženih gde su roditelji original nemci. To je nešto novo, ali imam i ja genetiku isto od uveženih, s tim što su proizvedeni ovde kod mene. Mića je na primer, treća generacija tih", kaže ovaj stočar iz Bogatića.

Ističe, da bi se dobilo grlo od skoro 200 kilograma, mora da se radi i na genetici i na dobroj ishrani. Ako je dobra ishrana, a loša genetika, željena kilaža se ne može postići.

Dobra genetika i dobra ishrana potrebna je za najtežeg ovna, kaže Čolić

"Najbolje je kad ima kukuruza, mešano sa ostalim. Proizvodim hranu za stoku sa 15 ha, a nekih 30 odsto kupujem."

Jedan deo od 30 grla "drži" kombinovano u oborima i na ispustu. Ostale su non-stop napolju, kaže, nekih 60 ovaca je na 50 ari, sve je ispregrađeno, a svaki ovan ima svoje ženke. 

"Ovde imamo pet različitih linija, pet ovaca. Sve su umatičene", kaže naš sagovornik.

Osvrt na korona godinu/e

Svoja grla uglavnom prodaje pojedinačnim kupcima. Sama prodaja ide nekoliko godina dobro, pa onda loše. Korisnik je subvencija i ističe da je zadovoljan. 

"Nije bilo zastoja u isplati, redovno dobijamo subvencije, imamo matičnu službu koja to odrađuje baš dobro i zadovoljni smo njihovim radom."

Mića sa svojih pet ženki

Prošla godina, kaže, bila je loša za ovčare, a ove su imali bolju prodaju. Međutim, u ovoj godini povećane su i cene repromaterijala, cena žitarica, goriva, đubriva "otišla je" u nebo. Pitali smo Čolića, kako se finansijski uklopio sa tim u onaj deo hrane koju kupuje?

"Uzimam većinom otpad, 30 odsto, iz tih mlinskih industrija. Znači, taj nus proizvod koji nikom ne treba i tu se podmirujemo. A, neisplativo je da se kupuje hrana za njih po ovim sada cenama. Kod ove hrane što ja kupujem nije bilo odstupanja", kaže Čolić i dodaje da je baš sada teško doći do nje, jer sad svi hoće tu hranu.


Foto prilog


Tagovi

Goran Čolić Najteži ovan Bogatić Mića Genetika Ishrana Nus proizvod


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner