Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 08.02.2018. 10:00

Najveća farma morki u Srbiji u okolini Sombora

Na salašu, nedaleko od Sombora, Zoran Joković je pre nekoliko godina započeo stočarsku proizvodnju. On odgaja svinje, ovce i živinu, a može da se pohvali i najvećom farmom morki u Srbiji.

  • 3.569
  • 447
  • 0

Ne događa se često da ljudi život u gradu zamene životom i radom na selu, a još je ređe da neko napusti državnu službu i posveti se poljoprivredi. Međutim, kako prenosi RTV, baš to je učinio diplomirani veterinar Zoran Joković, koji je dao otkaz u državnoj veterinarskoj stanici i posvetio se stočarstvu. Na salašu, u okolini Sombora, Joković odgaja svinje, ovce i živinu, a može da se pohvali najvećom farmom morki u Srbiji. 

Ostvarenje sna iz detinjstva

I dok sve više poljoprivrednika u našoj zemlji odustaje od ratarstva i stočarstva, Joković ne odustaje od svoje ideje koju je imao od detinjstva. On je započeo i vredno radi na razvoju sopstvenog agrobiznisa, a uz pomoć i savete stručnjaka konstantno napreduje. To potvrđuje Zoran Stojšić iz PSS Sombor,  koji za Jokovića ima samo reči hvale, dodavši da je veoma značajno što je jedan mlad i visokoobrazovan čovek krenuo da se bavi poljoprivredom, što uvećava stočni fond i u stalnom je usponu. Stojšić se nada da će i drugi mladi momci slediti Zoranov primer.

Tov prasića trenutno najisplativiji - ovčarstvo u povoju

Prema Jokovićevim rečima trenutno je najisplativiji tov prasadi, jer je tu najveća zarada. Na njegovom salašu ovčarstvo je i dalje u povoju, ali sa dobrim izgledima za uspeh, jer je salaš okružen livadom i parcelama za proizvodnju stočne hrane. Ipak, ono što Zorana izdvaja od ostalih je ogromno jato morki. Kako objašnjava, morke je počeo da gaji zato što to niko ne radi, dodavši da u toj proizvodnji profit nije veliki, ali neka računica i zarada postoji.

Jato od 2.000 morki najveće u našoj zemlji

On kaže da je na salašu u jednom momentu živelo čak 2.000 morki, što je čini najvećom u Srbiji i dodaje da kod njega mnoge mušterije dolaze po meso za čuvenu morčiju supu. Joković napominje da je uzgoj morki isplativ i zbog toga što su one na meniju mnogih vojvođanskih restorana zbog čega ga vlasnici posećuju i otkupljuju meso i jaja od kojih prave specijalitete.

Foto: TryJimmy / Flickr


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Morka Stočarstvo Živinarstvo Ovce Svinje Zoran Joković Sombor Agroklub Zoran Stojšić Meso Jaja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D