Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mega farma
  • 29.11.2022. 18:00

Najveća farma svinja na svetu smeštena u jednoj zgradi

Ima 26 spratova i kapacitet za uzgoj i klanje 1,2 miliona svinja godišnje. Vlasnici su do sada proizvodili - cement.

Foto: Ilustracija
  • 1.190
  • 159
  • 0

U središnjoj kineskoj pokrajini Hubei, početkom oktobra započela je sa proizvodnjom najveća farma svinja na svetu, smeštena u jednoj zgradi. Ima 26 spratova i kapacitet za uzgoj i klanje 1,2 miliona svinja godišnje, navodi Guardian

Ova mega farma je kineski odgovor na nezasitnu potražnju za svinjetinom, najpopularnijim mesom u toj zemlji. 

Umesto cementa proizvode - svinje

Kompanija koja stoji iza objekta - "Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming" do sada nikada nije imala veze sa poljoprivredom nego građevinarstvom, odnosno proizvodnjom cementa. Nakon pada tog sektora, prvobitno su hteli da ulažu u proizvodnju gotove hrane. Ali, perspektivu vide u modernoj poljoprivredi, ali i priliku za korišćenje vlastitih građevinskih materijala. 

Farma se sastoji od dva dela, a jedan je već u fukciji, dok se izgradnja drugog završava. Kada bude u punom pogonu, na raspolaganju će imati površinu od 800.000 kvadratnih metara sa kapacitetom za 650.000 životinja.

Ovo je zdanje vredno četiri milijarde juana (gotovo 550 miliona evra, op.a.), a sve je uređeno automatski - temperatura, ventilacija kao i hranilice i pojilice koje se kontrolišu pritiskom na dugme u središnjoj kontrolnoj sobi.

Otapd od svinja planiraju da recikliraju i koriste za proizvodnju biogasa, odnosno električne energije i grejanje vode unutar farme. 

Od radnika se traži da prođu kroz više krugova dezinfekcije i testiranja pre nego što dobiju odobrenje za ulazak, i neće moći da napuste mesto do sledeće pauze - navodno jednom nedeljno

Žele da unaprede proizvodnju

Stanovnici u okolini ove su zabrinuti jer se boje i neugodnih mirisa, ali im je i nepojmljiva ova mega proizvodnja.

"Pre 30 godina kada sam uzgajao svinje, imali smo samo dve ili tri u svinjcu. Čuo sam da svinje uzgojene na ovim farmama mogu biti spremne za prodaju za nekoliko meseci, a nekada bi nam trebalo oko godinu dana da uzgojimo jednu", izjavio je jedan poljoprivrednik koji veruje kako će ovaj način uzgoja biti trend u budućnosti.  

Kina već godinama pokušava da unapredi svoju proizvodnju svinjskog mesa, budući da konzumira oko polovinu globalno proizvedene svinjetine, a nakon što je izgubila čak 100 miliona ovih životinja zbog afričke svinjske kuge (ASF) između 2018. i 2020. godine.

Ovo nije ni prva, a ni poslednja takva farma. Tamo ih smatraju inteligentnim rešenjima, s visokim nivoom automatizacije i biološke sigurnosti. Samo u jugozapadnoj pokrajini Sićuan od 2020. planirane su ili su u izgradnji 64 takve višespratne zgrade. 

Najveći kompleks svinjarskih farmi na svetu proizvodiće 2,1 milion grla godišnje

Međutim, pojedini stručnjaci kažu da velike, intenzivne farme povećavaju verovatnost sve većih izbijanja bolesti.

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/artfotoss Facebook/Profitul Agricol


Tagovi

Mega farma Uzgoj svinja Kina Moderna poljoprivreda Farma na spratove


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.