Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja
  • 19.09.2022. 18:00

Najveći evropski proizvođač svinjetine otpušta radnike - pada broj tovljenika u Nemačkoj?

Visoki troškovi hrane, gasa i energije smanjuju broj svinja i proizvodnju svinjetine, a najveći proizvođač u Danskoj otpušta radnike.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 894
  • 246
  • 0

Evropski sektor svinjogojstva je u krizi, a poslednje vesti dolaze iz Danske gde uzgajivači zbog sve većih troškova energije i hrane isporučuju manje svinja, izveštava Reuters. Stanje na tržištu je uticalo i na najvećeg evropskog proizvođača svinjetine, Danish Crown (Danska kruna, op.a.) gde moraju otpustiti 350 radnika u dve fabrike.

Sukob u Ukrajini je izazvao rekordno visoke cene inputa za uzgajivače. U saopštenju kompanije navode da se prihod farmera od prodaje svinja nije povećavao u istoj meri i tempu kao cene proizvodnje. Zbog toga je prethodnih meseci značajno smanjeno snabdevanje tovljenicima.

Prethodne dve godine Danska kruna je konstantno imala više svinja spremnih za klanje nego što su njene fabrike mogle podneti. Ali, u zadnje su vreme uzgajivači isporučili znatno manji broj tovljenika, a ovakav trend se može primetiti širom Evrope.

Inputi su za uzgajivače previsoki (Foto. Depositphoto/foottoo)

Pada i proizvodnja u Nemačkoj

Situacija nije dobra ni u Nemačkoj. Očekuje se da će tamo u 2022. biti zaklano manje od 48 miliona svinja, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnjih 52 miliona, izveštava Pig Progress.

Dr Albert Hortman-Šolten, portparol poljoprivredne komore Donje Saksonije, je izjavio da se uzgajivači bore s rastućim troškova hrane, gasa i energije uopšte, a da rast veleprodajnih cena samo delimično kompenzuje troškove proizvodnje. Komentarisao je da će poskupljenje prirodnog gasa na evropskom tržištu uticati na proizvodnju i procenio da će ove godine troškovi porasti za osam do 10 evra po prasetu. Slična se situacija očekuje i u živinarskom sektoru.

Proizvodnja ove vrste mesa će u toj zemlji pasti za skoro sedam odsto i to ne samo zbog povećanja troškova proizvodnje nego i niske potrošnje.

Mala potražnja za mesom

Pad potrošnje mesa je vidljiv u Evropskoj uniji poslednjih godina. Dok je 2019. iznosila 69 kilograma godišnje po stanovniku već u 2021. količina je smanjena na 67 kilograma. U Nemačkoj je potrošnja samo 55 kg per capita, što je 12 kilograma manje od prosečnog građanina EU.

Titl

"Nemačka je na dnu liste članica EU po potrošnji mesa po glavi stanovnika. Samo u Rumuniji i Bugarskoj je manja i iznosi 54, odnosno 43 kilograma."

Najviše ga troše stanovnici Španije 85 kg, a zatim Danske 83 kg i Portugala 81 kg.

Populacija svinja u Nemačkoj je dostigla najmanji broj u poslednjih 25 godina, dok je za pet odsto povećana u Španiji. Trend rasta ovog sektora u Španiji je zaustavljen zbog rasta cena hrane.

Nedostatak svinjetine na nemačkom tržištu je nadoknađen uvozom oko 11 kilograma po stanovniku, što dovodi do pada standarda kvaliteta. Zato uzgajivači traže uvođenje oznake porekla.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Svinjetina Svinjsko meso Uzgoj svinja Danish Crown Potražnja za mesom


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.