U Srbiji je kozarstvo proteklih decenija bilo zapostavljano, ali danas sve više dobija na značaju. Uviđa se uticaj kozjih proizvoda na ljudsko zdravlje, ali i isplativost ove grane poljoprivrede.
Odlukom porodice Ivanović više je pašnjaka koji služe svojoj osnovnoj nameni.
Iako su trenutno na privremenom radu u Austriji, Ivanovići su rešeni da se okrenu kozarstvu i uskoro planiraju da beton i gradsku gužvu zamene prirodom i tradicionalnim vrednostima.
Želeći da u Srbiji pokrene sopstveni posao Novica Ivanović i njegova porodica su pre tri godine kupili imanje u selu Kremenica, nadomak Bele Palanke, odakle je rodom i Novičina supruga. Bogati pašnjaci Suve planine i saveti iskusnih kozara pomogli su Ivanovićima da se opredele za francusku alpinu, poznatu po visokoj mlečnosti i izuzetnoj otpornosti.
Na farmi je u prvoj godini bilo 60 koza, a danas ih je 156, od kojih je 120 umatičeno. Koze su na ispaši 8 meseci a u zimskim mesecima se hrane na jaslama, kada je ujedno i period jarenja. Farma je opremljena automatskom linijom za mužu, kapaciteta 8 koza.
“Od 80 koza koje su vrhunskog kvaliteta imamo jarad za priplod koju uspešno prodajemo, a koja sisa do trećeg meseca starosti. Ostale koze nakon jarenja idu na mužu dok se njihova jarad hrani mlekom u prahu i ta jarad u većini slučajeva ide na klanje. Od naših koza ostavljamo potomstvo dobrog genetskog potencijala a svake godine nabavljamo nove jarčeve da ne bi došlo do parenja u srodstvu, što iz uvoza što od poznatih kozara”, priča četrdesetšestogodišnji Novica.
Za sada posao na farmi obavljaju trojica zaposlenih radnika a Novica obilazi farmu po dva puta mesečno: “Nije nam teško da budemo stočari, dok sam na farmi sa radnicima podjednako radim. Završio sam poljoprivrednu školu i posvećen sam poljoprivredi. Kad smo porodica i ja u Beču i zaželimo se naše farme uključimo kamere i gledamo kozice, jer farma ima video nadzor”.
Ivanovići mleko prodaju mlekari “Stara planina” iz Dimitrovgrada, ali namera im je da zaokruže proizvodnju i da sami proizvode mlečne proizvode. O kozarstvu, zadovoljstvu postignutim rezultatima i daljim planovima Novica na kraju razgovora kaže:
“Dobar je to posao baviti se kozarstvom, pod uslovom da se obezbedi kvalitetna ispaša, jer se tako smanjuju troškovi i pametnim radom posle godinu ipo uložena sredstva počinju da se vraćaju. Kozji proizvodi su zdravi i sve traženiji, a i priplodna jarad se dobro prodaje. Planiramo da napravimo sopstvenu mlekaricu, u obavljanju poslova će nam pomoći i moja tašta koja se prva vraća za Srbiju, a zatim ćemo i mi za njom”.
Kada se u selo dolazi i planira da se tu ostane, postoji i nada da će se smanjiti broj napuštenih seoskih imanja, a da našu poljoprivredu čekaju malo bolji dani.
Povezana stočna vrsta
Foto prilog
Tagovi
Autorka