Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 30.03.2023. 17:00

Nastavlja se rast cene prasadi, priplodne junice - 200.000 dinara po grlu?

Na stočnoj pijaci u Čačku je u sedmici za nama zabeležen rast prodajne cene prasadi, a isto je i na području jablaničkog regiona, kao i u Leskovcu i Nišu.

Foto: Depositphoto/@murysia
  • 244
  • 49
  • 0

U klanicama na području pčinjskog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu. Dominirao je iznos od 360 din/ kg. Rast otkupnih cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na 530 din/kg i krava za klanje simentalske rase na 250 din/kg i pad otkupne cene tovnih bikova iste rase telesne mase preko 500 kilograma na 340 din/kg evidentiran je u klanicama na teritoriji zlatiborskog regiona.

Reporteri STIPS su protekle sedmice evidentirali pad prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u Užicu. Možemo reći da su kupci trebali da izvoje nejčešće 540 din/kg. Klanice sa područja južnobanatskog regiona otkupljivale su tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma po dominantnoj ceni od 320 din/kg uz dosta slabu ponudu i otkup grla.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu mogla su se pazariti telad simentalske rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 610 din/kg, priplodne junice po ceni od skoro 200.000 dinara po grlu, tovni bikovi simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 340 din/kg i krave za klanje po ceni od 175 din/kg. U klanicama na području raškog regiona nije bilo promena u obimu ponude otkupa i otkupnih cena teadi i ostalih kategorija goveda.

Raste cena prasadi i tovnih svinja

Na stočnoj pijaci u Čačku je u sedmici za nama zabeležen rast prodajne cene prasadi, pošto su se dominantne cene grla telesne mase do 15 kilograma i grla telesne mase od 16 do 25 kilograma izjednačile na 400 din/kg. Obim ponude i prodatih grla bili su na zavidnom nivou po mišljenju odgajivača i nakupaca na pijaci. U klanicama na području moravičkog regiona nije bilo otkupa svih kategorija svinja.

Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je iznos od 400 din/kg i u klanicama na području jablaničkog regiona, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period. Ista kategorija prasadi bila je skuplja i na stočnoj pijaci u Leskovcu, pošto je dominantna cena dostigla iznos od 450 din/kg. Obe kategorije prasadi bile su skuplje u periodu od 20. do 26. marta i na pijaci žive stoke u Obrenovcu, pošto su kupci za grla do 15 kilograma trebali da izdvoje najčešće 450 din/kg. I kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma, takođe je dominirao iznos od 450 din/kg.

Zabeležen je rast cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma (Foto: Depositphoto/@Buurserstraat38)

Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Nišu. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 420 din/kg, a za tovne svinje 260 din/kg. Ponuda obe kategorije svinja bila je vrlo slaba. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području nišavskog regiona, pošto su odgajivači dobijali 230 din/kg za otkupljena grla. Prema izveštaju reportera STIPS iz Šapca, protekle su sedmice bila jeftinija prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma u klanicama na području ovog grada. Dominirao je iznos od 380 din/kg.

Jagnjad u Leskovcu - 500 din/kg

Prodajna cena jagnjadi dostigla je nivo od 500 din/kg u na pijaci žive stoke u Leskovcu, što ukazuje na rast u odnosu na prethodnu sedmicu. U periodu od 20. do 26.marta, došlo je do rasta cena jagnjadi na pijaci žive stoke u Užicu. Dominirao je iznos od 360 din/kg. Za razliku od pijace u klanicama na ovom području evidentiran je pad otkupne cene jagnjadi na 340 din/kg. Jagnjad su u nedelji za nama bila skuplja i na stočnoj pijaci u Obrenovcu, jer se promet najčešće odvojao po ceni od 420 do 450 din/kg. Obim ponude i prodatih grla bili su slabi.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Pirota u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta zabeležen je rast otkupne cene jagnjadi na dominantnih 400 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu, takođe, je evidentiran rast prodajne cene jagnjadi u odnosu na predhodnu sedmicu, pošto je dominirao iznos od 450 din/kg. Klaničari sa područja nišavskog regiona protekle su sedmice plaćali 380 din/kg za otkupljenu jagnjad. Obim ponude bio je prosečan.

Otkupna cena šilježadi bila je niža protekle sedmice u klanicama na području braničevskog regiona. Odgajivači su najčešće dobijali 240 din/kg uz prosečnu ponudu i slab otkup grla. Na stočnoj pijaci u Požarevcu mogla su se pazariti šilježad po dominantnoj ceni od 250 din/kg i ovce po dominantnoj ceni od 200 din/kg. Pad otkupnih cena jagnjadi i ovaca evidentiran je protekle nedelje u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Otkup jagnjadi odvijao se najčeće po ceni od 350 din/kg, a ovaca 120 din/ kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena tovne junadi Cena teladi Cena krava za klanje Cena bikova Cena prasadi Cena jagnjadi Cena šilježadi STIPS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Proizvodnja
Berba lavande u Vojvodini.