Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 04.07.2019. 10:00

Nedimović: Kina može da kupi sve svinje koje Srbija uzgoji

"Svinjarski sektor u srpskoj poljoprivrednoj proizvodnji ne može da proizvede ni četvrtinu od ukupne količine svinjskog mesa koje kinesko tržište zahteva od naše zemlje," rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obilazeći farmu porodice Sineš u selu Bikovo kod Subotice.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 396
  • 251
  • 0

Branislav Nedimović je istakao da bi izvozom svinjskog mesa u Kinu, cena tog mesa mogla da bude 160 dinara po kilogramu. Kako bi Srbija mogla da nastavi da proizvodi dovoljno mesa za domaće potrebe, ali i za potrebe izvoza, kao i da ta proizvodnja bude pojačana i uspe da zadovolji potrebe kineskog tržišta, Nedimović je istakao da pre svega stočari moraju da dobiju zemljište u dugoročan zakup.

"Zahtevi Kine za svinjama su toliki da mi ne možemo da zadovoljimo ni četvrtinu tih potreba. Politikom otvaranja tržišta regulišemo cene. Što je veće tržište veća je i šansa za bolju cenu. Mislim da ovo što radimo s Kinom, i što ćemo završiti u narednih mesec dana oko izvoza svinjskog mesa, postići ogroman napredak u ovom sektoru po kome je Srbija prepoznatljiva. Jer, ako nas po bilo čemu znaju ljudi u Evropi i svetu poljoprivrede to je srpska svinja," izjavio je Branislav Nedimović.

Cena mesa je važnija od manjka radne snage

Porodica Sineš, čiju je farmu ovom prilikom obišao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, bavi se uzgojem svinja.

Njihova farma ima oko 200 krmača sa podmlatkom odnosno oko 2.200 svinja. Hranu za više od dve hiljade svinja proizvode sami. Na 160 jutara zemlje proizvode kulture kojima obezbeđuju hranu svinjama, a to zemljište dobili su po pravu prečeg zakupa.

"Ono što nam fali je radna snaga, ali toga je uvek manje kada je u pitanju rad na farmi. Ipak, cena je u stočarstvu mnogo važnija od toga. Smatram da bi cena od 160 dinara po kilogramu, dakle čista proizvođačka cena plus PDV, bila sasvim solidna," naglasio je vlasnk farme svinja u Bikovu Saša Sineš.

Više od 7,5 milijardi dinara uloženo u poljoprivredna gazdinstva

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević istakao je da država pomaže stočarima kroz različita podsticajna sredstva.

"Za ove tri godine, preko 7,5 milijardi je direktno subvencionisano našim poljoprivrednim gazdinstvima. Kada govorimo o stočarskim farmama, sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo preko 230 miliona dinara izdvojili za ovo kratko vreme i na taj način opremili stočarske farme, učinili ih efikasnijim, rentabilnijim i konkurentnijim na tržištu," izjavio je Vuk Radojević.

Pomoć poljoprivrednicima jedan je od prioriteta i na lokalnom nivou, istakao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

"Kao i do sada, i u budućnosti su, takođe, prioriteti Grada Subotice da pomognemo naše poljoprivrednike. Jer, Subotica je poljoprivredni kraj. Zato nastojimo da naše seoske sredine žive kao što se živi i u gradu," izjavio je Bogdan Laban.

On je naglasio da je taj grad okrenut podsticanju poljoprivrednika kroz različite vrste finansijske pomoći jer stanovništvo u Severnobačkom okrugu, kako je istakao, najviše i živi od poljoprivrede, prenosi Radio-televizija Vojvodine.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Svinjarstvo Izvoz svinjskog mesa Branislav Nedimović Vuk Radojević Bogdan Laban Saša Sineš


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.