Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 12.06.2019. 19:30
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Ada

Nedimović: Na jesen više zemljišta stočarima

Poseta ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i drugih državnih predstavnika Opštini Ada bila je prilika da se razgovara o konkretnim problemima poljoprivrednika u tom mestu. Domaćinstvo Mihalek koje su tom prilikom obišli istaklo je kao najveći problem nedostatak zemljišta za proizvodnju stočne hrane.

Foto: Andrijana Glišić
  • 220
  • 51
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević obišli su poljoprivredno gazdinstvo za uzgoj krava porodice Mihalek u Opštini Ada koje je najveći proizvođač mleka u Srbiji. Prilikom posete zaključili su da najveći nedostatak za razvoj gazdinstava u tom delu Vojvodine predstavlja nedostatak obradivog zemljišta na kojem bi poljoprivrednici mogli sami da proizvode hranu za ishranu stoke.

Još obradivog zemljišta rešilo bi problem ishrane stoke

Najveći proizvođač mleka u Srbiji uspe da sa samo nekoliko radnika godišnje proizvede dva miliona litara mleka. Međutim, pored nedostatka radne snage veći problem od toga je nedovoljno zemljišta koje mogu sami da obrađuju i na taj način uz smanjene troškove proizvedu potrebnu hranu za krave u svom domaćinstvu.

"Mi imamo 100 hektara obradivog zemljišta, ali je to pet puta manje od onoga koliko nam je potrebno za prehranu krava, tako da smo prinuđeni da ostatak potrebne hrane sami nabavljamo. Ukoliko bismo mogli da dobijemo zemljište za samostalnu proizvodnju stočne hrane to bi u velikoj meri smanjilo i naše finansijske troškove, a istovremeno bismo uvećali prihode od proizvodnje mleka“, objasnio je Karolj Mihalek.

Na jesen više zemljišta poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će taj problem biti rešen u najskorijem mogućem roku. 

"Moramo to promeniti i izmenama zakona na jesen. Mi ćemo omogućiti stočarima da imaju određenu količinu zemlje na višegodišnji vremenski period koji neće biti kraći od osam do deset godina. Bez kvalitetnog stočarstva, mi ne možemo očuvati kvalitet zemljišta“, rekao je Nedimović.

Komunikacija sa poljoprivrednicima ključna za razvoj poljoprivrede

Prilikom posete istakli su da su komunikacija i stalni kontakt na terenu sa poljoprivrednicima ključni za razvoj i napredak poljoprivrede.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević naglasio je da je posao Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu da odlazi na teren, razgovara sa poljoprivrednicima, pruži im podršku i uvidi koje to probleme oni imaju jer, kako je naglasio, država prilagođava agrarnu politiku u odnosu na potrebe proizvođača.

"Želimo da vrlo jasnu poruku pošaljemo upravo odavde sa ovog poljoprivrednog gazdinstva da vrednim radom za samo deset godina može se doći do statusa najvećeg proizvođača mleka. Dakle, ovo je jasna poruka, poljoprivredna gazdinstva, porodični agrobiznis jeste perspektiva i jeste čvrsto opredeljenje podrške države upravo njima da ojačaju“, rekao je Radojević i najavio je da će država pomoći poljoprivrednicima da koriste i evropska sredstva za razvoj svojih gazdinstava.

Za samo deset godina domaćinstvo Mihalek uspelo je da od 5 dođe do 550 grla i postane najveći proizvođač mleka u Srbiji. Vlasnik Karolj Mihalek potvrdio je da mu je komunikacija sa državom i njena podrška veoma pomogla u razvoju gazdinstva. Naglasio je da je veoma važno da država učestvuje i pomaže poljoprivrednicima.


Tagovi

Branislav Nedimović Vuk Radojević Karolj Mihalek Opština Ada Zoltan Bilicki Stočarstvo


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.