Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šuštavac
  • 26.09.2023. 10:30

Nekoliko krava na Staroj planini uginulo od šuštavca

Ova zarazna bolest predstavlja ozbiljnu pretnju stoci i zahteva pažnju i brigu od strane stočara i veterinara.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 326
  • 113
  • 0

Na području Stare planine, nekoliko domaćinstava suočava se s ozbiljnom krizom, jer je šest krava uginulo zbog zarazne bolesti šuštavca, prenose Knjaževačke novine. Nakon što su krave preminule, dijagnoza je potvrdila prisustvo ove opasne bolesti. Iako je šuštavac poznat po tome da pogađa krave, važno je napomenuti da može zahvatiti i svinje, koze i ovce. Srećom, ova bolest nije prenosiva na ljude.

Navodno su zaražene krave bile na ispaši kada su obolele. Šuštavac je takođe prisutan i među ovcama, a veterinarski tehničar i narodni poslanik Milija Miletić apeluje na stočare da hitno prijave slučajeve ove bolesti Veterinarskoj ustanovi.

Šta je šuštavac?

Šuštavac, poznat i kao gangraena emphysematosa, predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov za goveda, ovce i koze starosti od tri meseca do dve godine. Ova bolest karakteriše se septikemijom, opštom intoksikacijom organizma, degenerativno-nekrotičnim promenama u mišićima ekstremiteta, edemom i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu, što daje naziv bolesti.

Uzročnik ove bolesti je štapićasta sporulirajuća bakterija po imenu clostridium chauvoei. Spore ove bakterije mogu preživeti u tlu tokom nekoliko godina, a pojava oboljenja često je vezana za određena geografska područja. Životinje se obično inficiraju preko hrane, najčešće na pašnjacima, kada bakterija ulazi u organizam kroz mukoznu membranu digestivnog trakta. Posle toga, bakterija putem krvi dospeva u mišiće i druge tkiva.

Nažalost, ne postoji specifičan tretman za šuštavac. Međutim, kao preventivna mera, vrši se vakcinacija stoke. Vakcina koja se koristi za prevenciju šuštavca može pružiti i zaštitu od drugih klostridijalnih bolesti, uključujući maligni edem (clostridium septicum i clostridium sordelli), infektivni nekrotički hepatitis (clostridium novyi) i enterotoksemiju ovaca (clostridium perfringens).

Ova zarazna bolest predstavlja ozbiljnu pretnju stoci i zahteva pažnju i brigu od strane stočara i veterinara. Redovna vakcinacija i održavanje higijenskih standarda na farmama igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja šuštavca i drugih sličnih bolesti.


Tagovi

Šuštavac Stara planina Milija Miletić Preminule krave Opasna bolest Gangraena emphysematosa Vakcinacija stoke


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva