Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport teladi
  • 10.02.2022. 18:00

Nemačka povećava starost teladi za transport - koliko im to povećava troškove?

Za neke farme to će značiti povećanje kapaciteta skladištenja, slame i stajnjaka. Biće potrebne dodatne zamene za mleko, druge hrane, vode, energije.

Foto: Depositphotos/KaterinaLin
  • 115
  • 16
  • 0

Ogroman izazov za poljoprivredne proizvođače u Nemačkoj biće povećanje starosti teladi za prevoz. Dakle, ona se od 1. januara 2023. godine pomera s 14 na 28 dana.

Najviše je pitanja oko toga sa kakvim će se dodatnim finansijskim i poslovnim posledicama suočiti stočari. 

Promene zakonske regulative uzgoja, usklađivanja dobrobiti životinja i njihove zaštite, zahtevi prema farmama, kompanijama i organizaciji rada, teme su o kojoj se u toj državi raspravlja. 

Novi troškovi za stočare

Uzgajivači goveda će u budućnosti morati imati nova ulaganja i samim tim veće troškove, kako bi obezbedili dodatna mesta za telad. To će značiti povećanu potražnju za radnom snagom, povećanje troškova smeštaja, hrane, dodatnih suplemenata i veterinarskog nadzora, navodi Agrarheute.

Privredna komora Donje Saksonije je obračunala da bi za tih 14 dana držanja dodatni troškovi mogli iznositi od 50 do 70 evra po teletu. Za neke farme to će značiti povećanje kapaciteta skladištenja, slame i stajnjaka. Biće potrebne i dodatne zamene za mleko, druge hrane, vode, energije.  

Mnogo pažnje će biti potrebno posvetiti dogovoru između uzgajivača, utovljivača i trgovaca zbog sprovođenja neophodnih radnji u uzgajanju kao što su vakcinisanje, odstranjivanje rogova grlima namenjenim za tov i drugo.

Prostor je samo deo priče (Foto: M.C.Celič)

Poseban problem će biti kako obezbediti dodatni prostor za telad stariju od 14 dana, jer već sada nisu dozvoljeni boksevi dimenzija 1,20 x 0,80 m. Postavlja se pitanje da li će se ona držati van njih u grupama. 

Šta je dozvoljeno u transportu i šta nas očekuje u budućnosti?

Treba napomenuti da unutar Nemačke važi zabrana transporta teladi do 28 dana starosti, a izuzetak je učinjen stočarima da onu iz vlastitog uzgoja mogu transportovati u radijusu od 50 km. To važi i kada su u pitanju životinje za tovljenje sa farme koja je u vlasništvu stočara.

Komisija EU namerava da do kraja 2023. godine, na osnovu evropske građanske inicijative "Okončajte doba kaveza", predstaviti nacrt uredbe o zabrani pojedinačnog smeštaja teladi.

Ova uredba će najverovatnije stupiti na snagu 2027. godine, ali neka pitanja još uvek nisu rešena. Pre svega radi se o neujednačenim pravilima u državama članicama Evropske unije. Nije rešeno pitanje ko će finansirati dodatne troškove ulaganja u proizvodnju. Da li će to biti sami stočari ili tržište? Ovakve promene mogu dodatno delovati na tržišnu situaciju u ovom sektoru.


Tagovi

Transport teladi Dobrobit životinja Troškovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)